Прочитај ми чланак

ПРОСЛАВА ДАНА РС: Патријарх српски Иринеј служи литургију у Храму Христа Спаситеља

0

У Бањалуци ће бити одржан низ манифестација којим се обележава 9. јануар, Дан РС, међу којима су и свечани дефиле, Свечана академија и пријем у Председништву РС. У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци у току је литургија коју служи патријарх српски Иринеј.

Владу Србије на обележавању Дана Републике Српске у Бањалуци представљаће потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

© Sputnik/

Прослави ће присуствовати и министар одбране Александар Вулин, саопштио је кабинет министра одбране, у којем се наводи да ће Вулин у Председничкој палати присуствовати додели одликовања Томиславу Николићу.

Николић, који је присуствовао обележавању прошле године као председник Србије, биће у Бањалуци и ове године, а биће му уручен Орден Републике Српске на ленти.

Поводом Дана Републике јуче су на гробљу „Свети Пантелија“ у Бањалуци положени венци на Споменик палим борцима Војске Републике Српске.

Министарство унутрашњих послова РС саопштило је јуче да предузима појачане безбедносне мере поводом прославе 9. јануара и позвало је све грађане да Дан Републике прославе у миру и достојанствено.

10:02 

09:59  Додик: Циљ је већа самосталност Републике Српске
 
Председник Српске Милорад Додик каже да је циљ што већа самосталност РС, што је, како каже, легитиман политички циљ.
 
„Са друге стране циљ БиХ, односно Бошњаци са странцима желе да је учине што више централизованом и унитаризованом земљом. То су два неспојива концепта“, рекао је Додик за РТС.

Како каже РС само тражи да се испоштује њена уставна позиција, а у Уставу пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, те да Срби у РС желе да се изборе за права добијена Дејтонским споразумом.

Упитан да ли се конфликти у БиХ могу решавати без посредовања Београда и Загреба он је рекао да РС са Београдом има одличну сарадњу и разумевање.

„Став Београда је да поштује Дејтонски сопоразум и територијални интегритет БиХ, али Београд никада не пропушта прилику да каже да Србија воли РС и да је чува у оном делу како је предвиђено Дејтонским споразумом“, нагласио је Додик..

 

09:34 Вучић упутио честитку поводом Дана Републике Српске.

У честитки се каже:

„У име грађана Републике Србије и у своје име, Вама, Влади и народу Републике Српске честитам Дан Републике Српске, чврсто верујући у Вашу вољу и истрајност да јој обезбедите просперитет и благостање, уједно чувајући мир и стабилност у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Србија ће увек бити уз Републику Српску, пружајући јој искрену и несебичну подршку и негујући наше економске и нераскидиве културне и духовне везе.

Желим Вам много успеха у раду, а Републици Српској постојаност и дуговечност“, наводи се у честитки председника Вучића, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

09:33 У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци у току је литургија коју служи патријарх српски Иринеј.