Прочитај ми чланак

Прогон СПЦ на КиМ увод у стварање „косовске православне цркве“?

0

Историчар Александар Раковић подсетио је да се у Викиликс депешама за Епархију рашко-призренску СПЦ користио амерички конструкт "косовска православна црква", те да су албански сепаратисти већ покушали да преузму надлежност над културном баштином Србије и СПЦ на КиМ

Одлука Приштине да протера игумана манастира Девина вода код Звечана, протосинђела Фотија није само наставак плана албанске мањине на Космету да етнички очисте српску јужну покрајину већ и интензивирање напада на Српску православну цркву, једину институције која повезује Србе у региону, али је уједно и увертира за стварање „косовске православне цркве“, сматрају академик и историчар Славенко Терзић и историчар Александар Раковић.

Раковић је истакао да ће Албанци на КиМ сигурно кренути у обрачун са СПЦ будући да она обједињује Србе на свим нашим етничким територијама, те да западни империјалисти и српски противници из окружења сматрају да ће коначни ударац српском јединству бити разбијање СПЦ.

„Зато не чуди што се у неким европским документима и не помиње целовитост СПЦ, већ се третира као ‘православна црква у Србији’, ‘православна црква у БиХ’ и ‘православна црква у Црној Гори’. У Викиликс депешама се за Епархију рашко-призренску СПЦ може уочити и амерички конструкт ‘косовска православна црква’. Намере су чак и јавно објављене, а неки кораци предузети да би се давао ветар у леђа нападачима на СПЦ како у отцепљеним републикама бивше Југославије, тако и окупираном Косову и Метохији“, истакао је Раковић за „Вечерње новости“.

Такође, подсетио је да су „албански сепаратисти већ покушали да преузму надлежност над културном баштином Србије и СПЦ на КиМ, да деценијама раде на томе да лажима обезбеде инострану подршку за преузимање Високих Дечана, Пећке патријаршије, Богородице Љевишке и Грачанице“.

„Новости“ пишу да као што је власт у Кијеву недавно забранила рад канонски признате Украјинске православне цркве, тако би и Приштина, правдајући се тобожњим безбедносним разлозима, могла да учини и са СПЦ. Тачније, да се по узору на Украјину и Црну Гору направи „франкенштајн“ верска организација „косовска православна црква“ која би преузела власништво над храмовима.

Славенко Терзић је додао да је све ово доказ да се вишевековни терор над Србима и њиховим светињама на Косову и Метохији наставља и у 21. веку пред очима тзв. слободног и демократског света.

„Потпуно су у праву они који сматрају да је крајњи циљ воља албанске мањине на Косову и Метохији да етнички очисте ову нашу земљу што су иначе чинили и у 19. веку до 1912. године и током Другог светског рата и после рата све до деведесетих година 20. века. Шта можете очекивати од народа који масовно руши сва српска гробља и друге трагове српског постојања у том средишњем делу Старе Србије. Та врста неког савременог неонацизма потпуног уништавања свих трагова српског историјског живота у овом делу наше земље не изазива у Европи никакву осуду, а да не кажемо згражавање“, закључио је Терзић за „Новости“.