Прочитај ми чланак

Проф Ломпар зове на велики протест родољуба за Видовдан, ево ко све говори (ВИДЕО)

0

На данашњој конференцији за медије, одржаној у просторијама Градске организације Српског покрета Двери у Чачку, Бошко Обрадовић, народни посланик и председник Двери, изјавио је следеће:

Позивам све родољубе, без обзира на било какве политичке разлике, да се у среду, 28. јуна, на велики црквени и државни празник Видовдан, одазовемо позиву Покрета за одбрану Косова и Метохије и дођемо на Видовдански протест који почиње у 19 часова испред цркве св. Марка у Београду. То је најмање што може да урадимо како бисмо показали солидарност са Србима на Косову и Метохији који трпе терор албанских сепаратистичких власти у Приштини. Имамо дуг према нашој браћи и сестрама на КиМ да покажемо да нам је стало до њих и подигнемо свој глас против насиља над њима, као и да затражимо хитно пуштање на слободу свих ухапшених Срба у протеклом периоду. Актуелна власт ништа не ради по том питању, њихова политика према КиМ је пропала и довела нас у ову лошу позицију, и било би поштено да поднесу оставке и омогуће да неко други дође у прилику да нешто промени у борби за очување КиМ у саставу Србије.

Српски покрет Двери је учествовао у формулисању заједничких захтева опозиције који су били основ за покретање протеста „Србија против насиља”. Присутни смо на протестима али нисмо организатори и нисмо се гурали у прве редове и на било који начин присвајали ове протесте. Такође, учествујемо у организацији и присуствујемо протестима против насиља и власти који се одржавају широм Србије. Посебно бих истакао протест који је прошлог петка одржан у Чачку и на коме су истакнути захтеви за смену како републичке тако и локалне власти у нашем граду на челу са градоначелником Милуном Тодоровићем. У „Белој књизи”, посвећеној теми 10 година неодговорне власти СНС-а у Чачку, указали смо на 44 питања која говоре о томе зашто актуелна градска власт мора да оде, а у прошлонедељном захтеву за оставку градоначелника истакли и оно најважније: директну одговорност за урушавање три моста: у селу Јанчићима, Овчар Бањи и између Мрчајеваца и Слатине због чега је дошло и до погибија и губитака људских живота.

Ако већ скоро два месеца власт не испуњава захтеве са протеста, онда нема друге сем затражити одговорност оних који нису испунили захтеве, а то су Влада Србије и председник Републике. Они су одговорни и за прихватање и примену погубног и противуставног француско-немачког споразума о признању лажне државе Косово.

Они морају да оду, а да дође прелазна Влада према договору власти и опозиције у Народној скупшптини, након чега бисмо ишли на ванредне изборе на свим нивоима у наредних 6-12 месеци. Прелазна Влада би омогућила слободу медија и гарантовала поштене изборе, а пре свега спречила да досадашња власт злоупотребљава бирачки списак, јавне ресурсе и медије. Ово је једини разумни, мирни и демократски начин за излазак из актуелне политичке кризе, а онда нека бољи победи на изборима. Ако власт сматра да је боља и да има бољи програм од опозиције, зашто се онда толико плаши прелазне Владе и поштених избора?

Покрет за одбрану Косова и Метохије најавио протест на Видовдан

Представници Покрета за одбрану Косова и Метохије су данас изразили незадовољство политиком званичног Београда према Србима на Косову и најавили да ће зато у среду, 28. јуна, на Видовдан, организовати протест испред цркве Светог Марка у центру Београда.

Представник Покрета Слободан Самарџић је на новинарима испред зграде Председништва Србије казао да ће протест под слоганом „Доста с терором над Србима на Космету!“ почети у 19.00 сати.

Он је казао да су организовање тог протеста „технички подржали“ покрет Двери и странка Заветници, а да Нова Демократска странка Србије и Покрет обнове Краљевине Србије нису одговорили.

Казао је да организатори желе да тим протестом упозоре власти Србије да је, потребна другачија политика којом ће се, како је указао, „помоћи Србима на Косову и Метохији и заштитити национални и државни интереси“.

Критиковао је политику званичног Београда о Косову и према међународној заједници, назвавши је „шићарџијском“, уз оцену да од ње корист имају само председник Србије Александар Вучиић и „његова камарила“.

Самарџић сматра да је потребна потпуно другачија државна политика и да је крајње време да Београд помогне Србим да се организују, те као пример за то навео укинуту цивилну заштиту на северу Косова.

Уредник Нове српске политичке мисли Ђорђе Вукадиновић је казао да није члан Покрета за одбрану Косова и Метохије и да га, како је навео, не занимају односи странака, али да је, како је казао, изузетно забринут због положаја Срба на Косову и Метохији.

Оценио је да је њихов положај „ужасан“, те позвао све да у среду дођу на протесни скуп испред цркве Светог Марка.