Прочитај ми чланак

Признавање Косова последња Морсијева одлука

0

muhamed-morsi-1349766506-217263(Данас)
Признање Косова била је једна од последњих одлука свргнутог председника Египта Мохамеда Морсија, а главни протагонисти такве иницијативе били су исламисти и Турска!

Иако је значајан део секуларних снага био против признања шиптарске окупације Космета, свргнути председник је остао при свом ставу

Међутим, с обзиром на чињеницу да су главни египатски иницијатори признања Косова били окупљени око Морсија и да је већина њих сада у притвору, укључујући Морсијевог саветника Есама Хадада и шефа кабинета Рефу ал Тахтавија или су „кандидати за притвор“, Приштини ће бити много теже да комуницира с новим властима у Каиру, имајући у виду њихово досадашње отворено и искључиво ослањање на исламисте.

Влада сада већ бившег председника Морсија признала је независност Косова 26. јуна ове године. У саопштењу које је објављено на званичном сајту египатског министарства спољних послова наводи се да Каиро жели да успостави добре билатералне односе са Косовом у свим областима, као и да похвали ангажовање приштинских власти на одржавању и оснаживању односа са свим земљама у региону.

Енвер Хоџај, написао је тада на својим профилима на друштвеним мрежама да је најстарија држава признала најмлађу у Европи.

„Вест о званичном признању Косова од стране Египта добио сам од Есамела ал Хадада, асистента египатског председника“, навео је Хоџај.

Иван Костић из Балканског центра за Блиски исток каже да је ситуација у Египту тренутно веома хаотична и тешко предвидива.
„Демократски изабрани председник Морси је свргнут с власти након очигледног војног пуча и сада је на снази прелазна власт на челу с Адилом Мансуром, који је најавио да ће расписати нове председничке и парламентарне изборе у што краћем року. У том контексту је веома тешко у овом тренутку предвиђати какав ће бити нови став будуће египатске власти према питању Космета, пре свега јер је заиста више него тешко и наслутити какви ће бити резултати предстојећих избора у Египту“, указује Костић.