Прочитај ми чланак

Притисци на запослене у Нишу: Напредњаци поново малтретирају људе да иду на митинг

0

Председник Србије Александар Вучић најавио је долазак у Ниш, где ће данас присуствовати обележавању празника Дана српског јединства и националне заставе. Осим церемоније, Вучић ће обавити и састанак са нишким напредњацима који бележе лоше резултате због којих је врх СНС прилично бесан. Да је припрема Вучићевог доласка у пуном јеку потврђују и сазнања Нове. Наиме, како сазнајемо, одређене су квоте за долазак у халу "Чаир", где ће Вучић обратити окупљенима. Према тим квотама, свака месна заједница, којих има 175, треба да пошаље 100 људи на митинг, а огромни су и притисци на запослене у Градској управи.

Иако је пре неколико дана био у Нишу, председник Србије Александар Вучић поново ће доћи у овај град на југу државе. Овога пута присуствоваће обележавању празника Дана српског јединства и националне заставе. Вучић је и претходних дана био у граду на Нишави, када је присуствовао обележавању почетка радова на изградњи компаније Палфингер.

Осим присуствовању церемонији обележевања државног празника, Вучић ће обавити и састанке са одборима нишких напредњака. Тема је њихов лош рад, подела на фракције и могућност да Ниш буде први велики град који ће СНС изгубити на изборима.

Да је долазак Вучића у Ниш озбиљно схваћен потврђује и одређивање квота, односно броја грађана који морају да присуствују догађају. Како Нова сазнаје, квота је да 100 људи из сваке месне заједнице мора да дође на скуп. Према званичним подацима у Нишу има 175 месних заједница, тако да је рачуница проста – СНС жели минимум 17.500 људи на скупу.

Осим тога, запослени у Градској управи у Нишу налазе се под великим притиском јер им је саопштено да морају да се појаве, иако су запослени почели масовно да одбијају да се појаве.

Поред запослених у Градској управи, највећи притисак трпе школе и вртићи, односно запослени који раде на уговорима на одређено време.

Подсећамо, систем квота, односно обавезног присуства на митинзима и скуповима на којима се појављује Александар Вучић присутан је практично од доласка СНС на власт.

Иста ситуација, само са већим квотама и захтевима СНС десила се у мају ове године, када су напредњаци организовали контрамитинг. Тада је планиран долазак 2.200 аутоса из целе државе у Београд, а свака локална средина, било да је град или општина добили су квоту коју морају да остваре.

Лествица је било високо подигнута, притисци су били већи него иначе, али ни то није било довољно да се поправи прилично неубедљива слика подршке председнику Вучића на контрамитингу у мају. Након тога, председник је био прилично бесан на страначке колеге Дарка Глишића и Дамира Зобеницу због тога што је био присутан драстично мањи број људи него што је најављено.

Како извор нашег портала тврди, проблем је настао када је Вучић схватио да је, уместо очекиваних 200.000 до 210.000 људи, на платоу испред зграде скупштине било, према првим проценама, њих 50.000.

Од тих 50.000 људи, јасно је да нису сви дошли својом вољом, јер су свакодневно у јавност доспевале приче о уцењењим грађанима. Иначе, због митинга су у Србији отказиване операције и лекарски прегледи, јавна предузећа су узела „слободан дан“, екскурзије су отказане, међуградски и градски превоз били су могући једино за оне који су пошли на митинг, а ни комуналци ни полицајци нису били на располагању грађанима, јер су имали један приоритет – Александра Вучића.