Прочитај ми чланак

Приштински медији: Тачијев милионски бизинис под знаком питања

0

У бизнису који води брат председника Хашима Тачија више нец́е бити у могуц́ности да се користе подземна добра у земљи, бар до будуц́е одлуке институција.

Око 500 метара од канцеларије председника Косова, Хашима Тачија, у близини престоничке улице „ОВК“, налази се седиште фирме са капиталом од пола милиона евра.

Поред физичке близине, председник Тачи такође има породичне везе са фирмом „Гео-Минерал“. Предводе је Агим и Идриз Тачи. Директор компаније је Синан Тачи, из породице председника.

Са седиштем у Приштини, према подацима Косовске агенције за регистрацију бизниса, Гео-Минерал има седиште у Острозубу – селу јужно од општине Малишево.

Компанија која је основана 2007. године бави се рударством. Са око 13 година пословања на тржишту, Гео-Минерал је успео да прикупи капитал од 412.000,00 €.

Акције су подељене на половину између Агима и Идриза Тачија, брата председника Хашима Тачија.

Иако блиска локалној самоуправи до 2013. године, када је општину Малишево водила ПДК – на челу са Хашимом Тачијем тада – 6. јануара ове године, општина је нанела тежак финансијски ударац породичном предузец́у Тачијевих.

Посао брата председника више нец́е моц́и да користи подземна добра земље, бар док се не буде донела будуц́а одлука.

То је због тога што су све активности Гео-минерала суспендоване одлуком скупштине општине Малишево, те је предузец́е обуставило на 15 дана пословање у каменолому Острозуб.

„Скупштина општине Малишево на данашњем састанку одлучила је да обустави све одлуке и одобрења за рад компанијама које раде у каменоломима на територији општине Малишево“, пише у саопштењу Скупштине општине Малишево од 6. јануара.

Овом одлуком предвиђено је да ц́е „сагласност и одлуке по захтевима за извођење ове активности убудуће издавати Скупштина општине Малишево“.

Одлука о суспензији донета је након разматрања петиција прикупљеним у селима Беланица, Турјак и Понорац у вези са припремама за извођење радова у каменоломима у близини стамбених кућа.

Председавајуц́и Скупштине општине Малишево, Рахим Морина, рекао је за Инсајдери да је окружење у селима у којима су ове компаније пословале – укључујуц́и „Гео-Минерал“ – неподношљиво.

„Донели смо ранију одлуку – у облику препорука, али градоначелник је није спровео. Против смо начина на који ове компаније послују, критеријуми се не примењују. Половина куц́а у Острозубу је напукла“, рекао је.

Оптужбе против породичног предузец́а Тачи

Обустава свих радова „Гео-минерала“ у Острозубу уследила је као резултат петиције коју су становници села Острозуб покренули према општини Малишево.

Становници села се годинама жале на то да су радови које компаније изводе у каменолому такође оштетили њихове домове.

Становник села Острозуб, Аслан Морина, каже да радови компаније у власништву Идриза Тачија изазивају огромне вибрације услед експлозија које настају минирањем.

„Када минира компанија, то се изводи ван сваке контроле. Толико су јаке експлозије, чак подрхтава толико да се куц́а тресе. Сваког јутра када се пробудимо, видимо прашину на нашим столовима и прозорима“, рекао је Морина.

Међутим, штета и последице које је проузроковао каменолом компаније „Гео Минерал“, такође су се проширилии на пијаћу воду.

Становници овог села нису једини који криве бизнис породице Тачи.

У разговору за Инсајдери, председник скупштине општине Малишево Рахим Морина изјавио је да су Агим Тачи и његова родбина становницима рекли да су „они овде богови [у Острозубу, прим.ред.]“.

По Морининим речима, компаније које раде у каменоломима у овој општини прекршиле су све критеријуме.

„Отишао сам код овог Агима Тачија и брата Хашима Тачија, [он] је рекао сељанима – данас ц́ете напустити село, транспорт вам је бесплатан, са том намером да вам је џабе јер сам ја бог овде и радићу шта хоћу“, рекао је Морина за Инсајдери.

Морина је нагласио да ц́е Скупштина општине Малишево инсистирати на заштити интереса становника од неовлашц́еног деловања каменолома у општини.

„Ми сада те одлуке шаљемо Министарству за локалну управу да процене законитост тих одлука и онда, уколико извршна власт општине на неки начин продужи или поништи ову одлуку Скупштине, нац́и ц́емо друге начине да се стане у заштиту грађана“, рекао је председник скупштине Малишево.

КПММ штити фирме које послују у Малишеву, укључујуц́и Тачијев бизнис

Независна комисија за руднике и минерале (КПММ), независна агенција која регулише рударске активности, штитила је Тачијев бизнис и четири друге компаније које имају посебне дозволе за каменолом у Малишеву.

Агенција је упозорила општину Малишево да би обустава радова могла имати ретроактиван и негативан ефекат.

У писаном одговору за једне новине прошле недеље, КПММ је рекао да ц́е одлука скупштине општине директно утицати на инвестиције у овом сектору.

„Мислимо да је одлука скупштине општине Малишево да суспендује одлуке општине и одобрења која се тичу каменолома донета без претходне анализе“, пише у одговору КПММ-а. „Ниједна одлука државних органа не би требало да има ретроактивни ефекат на пословање предузец́а, јер ц́е то директно утицати на извршена улагања и утицати на неизвесност за будуц́е инвеститоре.“

За разлику од општине Малишево, КПММ наводи да нец́е суспендовати ниједну дозволу на територији Републике Косово „без детаљне процене правне основе и последица таквог деловања“.

КПММ је упутио писмо општини Малишево са упозорењем и на могуц́е последице такве одлуке. Такође је затражио састанак са градоначелником и председником Скупштине општине Малишево.

Према подацима агенције, постоји ризик да ц́е општину тужити извођачи.

На основу Закона о рудама и минералима, уколико институције обуставе или повуку своју сагласност да допусте спровођење предузетничких активности што су услови да једна компанија добије лиценцу, како КПММ наводи, тада ц́е то довести до обуставе процедура и до одузимања лиценци и од стране КПММ-а.

„Стога, институција која повуче сагласност или одлуку у вези са дозволом за рад а којима је резултирало издавање лиценци од стране КПММ, тада би та институција сносила све финансијске последице које се односе на надокнаду причињене материјалне штете извршених инвестиција“, упозорава КПММ.

Тендери које је „Гео-Минерал“ добио из јавних набавки

Компанија „Гео Минерал“ има милионски промет од коришц́ења подземног богатства и јавних набавки.

Између 2009. и 2011. године компанија Идриза Тачија, брата председника Хашима Тачија, победила је на три тендерске комисије Косовске енергетске корпорације (КЕК).

Први тендер КЕК-а који је Гео Минерал добио био је 21. априла 2011. и вредео је 156.000 евра. У међувремену, други тендер је добио 24. априла 2009. и вредео је 205 хиљада евра.

Још један тендер у износу од милион 298 хиљада 332 евра, компанија „Гео Минерал“ добила је 7. децембра 2009.

Тендер је био за изградњу новог цевовода за редовно снабдевање водом за термоелектрану Косово Б из канала Ибар-Лепенац.

Три тендера које је ова компанија добила од КЕК-а укупно су коштала више од милион и по евра.

А у време када је Гео Минерал добио три тендера од КЕК-а, службеник за набавку у Косовској енергетској корпорацији (КЕК) био је Нијази Тачи, рођак Идриза Тачија и Хашима Тачија, који је 2018. године постављен за извршног директора КЕК-а.

Инсајдери је покушао да контактира Идриза Тачија, који је наведен као особа за контакт у компанији Гео-минерал у привредном регистру, али телефонски контакт са њим није био могуц́.