Прочитај ми чланак

Припрема СНС за изборе: Власт Бањалучане претвара у Београђане

0

Бирачки списак био је и остао средство за манипулацију гласовима на изборима. Свака власт је тврдила да је никада ажурнији, а упркос томе на њему су се сваки пут нашли и преминули. Лидери дела опозиције сумњају да СНС спрема крађу гласова управо у Београду где им је власт најугроженија.

У изборном циклусу од 2018. до 2020. године број пунолетних грађана, са правом гласа, у Београду порастао је за готово 11.000.

Месне заједнице, Неправилности, притисци, џипови, уље, шећер, и СНС кафа на изборима за месне заједнице у Новом Саду и Андреј Вучић, прилог, емисија Преглед дана

Информацију шта се у међувремену догодило, колико је престоница добила нових пунолетних грађана јавности још није доступна.

Биће уочи избора, када ће се са званичним подацима огласити изборна комисија.

Број грађана са правом гласа у Београду

2018. 1.607.000
2020. 1.618.264

*извор: Градска изборна комисија

Због сумје да се већ сада убрзано увећава број пунолетних грађана који ће моћи да гласају у Београду, Демократска странка је од Полицијске управе Београд тражила податке о броју новопријављених становника Београда од почетка године.

Одговор до данас нису добили.

МУП крије податке о новопријављенима

– Постоје индиције да режим у свом изборном инжењерингу прибегава и тој врсти манипулација. О томе посредно сведочи и чињеница да МУП крије податке о броју новопријављених становника Београда са правом гласа. Ипак, било би неодговорно да сад лицитирамо бројем тих људи и да нагађамо колико их стварно има, кад немамо приступ тачним подацима – каже за лист Нова лидер Демократске странке Зоран Лутовац.

Он с друге стране наводи да ДС поуздано зна да изборни штаб Српске напредне странке позива људе из Републике Српске који су поднели захтев за држављанство Србије или су добили држављанство у последње две године.

– То су класични разговори са унапред припремљеном дијалог-листом у којем се позвани пита да ли подржава Александра Вучића и у даљем дијалогу тражи да се изјасни да ли ће изаћи на изборе и гласати за Вучића. О томе су нас обавестили из Бањалуке – каже Лутовац.

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић за „Нову“ каже да све може да се провери у Службеном гласнику.

– Увидом у Службени гласник се може уочити нагло повећање нових гласача у Београду. Такође, о томе до нас долазе све гласнија упозорења да је режим поново прионуо на прављење лажне базе гласова јер знају да немају већину. Све то истражујемо и биће вредан део укупног извештаја о изборним неусловима у Србији. За СНС су избори само форма и пљачка, само формалност која им даје ново време за крађу и насиље – каже Стефановић.

СНС-у пада подршка у Београду

Да треба све проверити и контролисати верују и у Народној странци.

– Нема никакве сумње да ће Вучићев режим као и до сада покушати да покраде изборе јер му подршка драматично опада, нарочито у Београду. Опробан модел довожења људи из Србије у Београд и промена пребивалишта како би могли да гласају ће сигурно бити актуелно, али уколико опозиција буде учествовала на изборима спречићемо то по сваку цену – каже за Нову потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

Управо питање притисака на бираче и ажурирање бирачког списка захтеви су о којима се говори на међупартијском дијалогу.

Боско Обрадовиц Скупстина СрбијеБошко Обрадовић Фото:ТАЊУГ/ МИЛОС МИЛИВОЈЕВИЦ
Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да је то тема на оба колосека дијалога, и оног који се одваја без странаца и оног уз посредовање европарламентараца.

– То питање можемо решити једино контролом комплетног јединственог бирачког списка, што је једна од главних тема на оба колосека дијалога. Опозиција мора имати своје контролоре у радној групи за сређивање јединственог бирачког списка до самог дана избора и поређење да ли је исти бирачки списак на бирачким местима на дан избора. У току те контроле треба проверити све, од мртвих гласача до нових становника Београда – наводи Обрадовић.

С друге стране Добрица Веселиновић из Не давимо Београд каже да је тај покрет већ увелико почео обуку контролора избора и прављење тима за праћење изборног дана како би спремни дочекали изборе.

– Радује нас да се у овом тренутку скоро 800 грађана пријавило да буду контролори, и оптимистични смо да ће тај број расти. Верујемо да када се изборимо за боље услове можемо и покрити сва бирачка мест у Београду и сачувати изборну вољу грађана – наводи Веселиновић.