Прочитај ми чланак

ПРИЈАВИЛИ САРАЈЕВУ ДОДИКОВЕ социјалдемократе због говора мржње

0

dodik-na-mitingu-u-bijeljini-pravim-uslove-za-referendum_1411373446

Српска демократска странка поднела је ЦИК БиХ пријаву против Савеза независних социјалдемократа због „ширења говора мржње и лажи“ током кампање.

Српска демократска странка (СДС) је поднела пријаву Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ против Савеза независних социјалдемократа (СНСД) због тога што се пропагандним материјалом који активисти те странке деле у градовима широм РС, „шири језик мржње и износе лажи и неистине о кандидатима Савеза за промене“.

Генерални секретар СДС Драган Ћузулан казао је новинарима да СДС од ЦИК-а тражи да хитно реагује и заустави покушај да се „гнусним и неоснованим лажима“ и лажима дискредитују кандидати опозиционог Савеза за промене.

Он је навео да се у летку, с насловом „Рушитељи РС“, који активисти СНСД деле, лидери опозиције називају издајницима који руше РС.

У летку се за кандидата за председника РС Огњена Тадића тврди да је, док је био у војном логору „Лора“, у Хрватској „врбован од стране страних обавештајних служби“.

Ћузулан је казао да су у Градишци активисти СНСД поцепали плакате СДС, а потом и физички насрнули на активисте те странке, о чму је обавештена полиција.

Коментаришућу одлуку ЦИК да са кандидатске листе Партије демократског прогреса (ПДП) скине Славка Вучуревића јер су на трибини ПДП у Требињу и Невесињу вређани високи званичници РС и СНСД, Цхузулан је казао да ЦИК први пут драконски реагује искључујући некога из изборног процеса.

„Очекујемо да ЦИК исто реагује на наводе које смо и ми упутили против СНСД“, рекао је Цхузулан.

Лидер ПДП Младен Иванић оценио је да је одлука ЦИК у случају Вучуревића „најдиректнији удар на изборни резултат“, односно да је ЦИК „радио по диктату Милорада Додика лично, јер је сменио човека који је највећи симбол отпора Додику“.

Наводећи да је ЦИК није сменио Вучуревића због нечега што је он говорио, већ због тога шта је скандирала публика, Иванић је рекао да се ПДП од свега оградио, али да је ЦИК, као никада до сада у изборним кампањама, донела одлуку пар дана пред изборе.

Лидер ПДП је позвао ЦИК да одговори „да ли је увреда то што је и он хиљаду пута прозиван на митинзима СНСД-а речима ‘усташа’ и ‘плаћеник’ „.

(Бета)