Прочитај ми чланак

ПРЕВРЕМЕНИ ИЗБОРИ: Без Вучића СНС би тешко прешао цензус

0
Toma-Nikolic-Vucic-izbori

Фото: Танјуг

Својевремено, када су Радикали победили на локалним изборима за општину Земун, духовити Вук Драшковић је приметио: срећа па су победили у само једној општини – да су добили још једну, Шешељ би морао да има двократно радно време. Драшковић је тада алудирао на високу популарност Шешеља и устројство СРС, где се знала јасна хијерархија. Без Шешеља СРС не би победила било где, а и када би победила, тешко да би имао ко да води општине.

Слична ствар је данас видљива код Српске напредне странке. Без Александра Вучића, Напредњаци би тешко прешли цензус, а унутар странке Вучић се за све пита. Поготово када је реч о кадровским решењима. И зато је Вучић на муци. Долази време за расписивање локалних и покрајинских избора. Као председник владе Вучић не може стопроцентно да се посвети кампањи за локал и покрајину, а ту ће му промаћи и низ кадрова на листама за одборнике и градоначелнике који су му проблематични.

Међутим, кључни проблем за њега је што ће у низу средина СНС проћи лоше. Не само да у највећем броју општина Напредњаци не могу достићи Вучићев рејтинг, већ ће бити и добар број општина где неће добити највише гласова. То може представљати почетак урушавања рејтинга СНС на републичком нивоу и самог Александра Вучића. Отуда и његова најава нових парламентарних избора. Тако ће Вучић „повући на горе“ локалне листе и спасити се од бруке коју може доживети по општинама.

Само, српски премијер се овде може прерачунати у једној ствари. Он мора објаснити грађанима зашто се расписују преверемени параментарни избори? Зашто влада даје оставку на пола свог мандата? Зашто, ако нема проблема у земљи и ако Србији иде тако добро како нам он представља? Грађани су га бирали да води Владу, а не да себи преполови мандат и заказује превремене изборе. Образложење које је дао новинарима, да многи кукају и говоре како нам није добро, па да он, ево, хоће да види има ли подршку народа, је неубедљиво.

Боље да га више не спомиње.

И нека има у виду судбину Бориса Тадића. И Тадић је сам себи „скратио мандат“, односно дао оставку на место председника Србије. Мислио је да ако повеже председничке изборе са парламентарним и локалним, може „повући листе ДС-а на горе“. Изгубио је. Грађани су га казнили. Управо због овога што је претходно наведено. Нису га бирали да подноси оставку пре времена, већ да води државу. Требало би Вучић и тога да се подсети.

Извор: Фонд Стратешке Културе