Прочитај ми чланак

Прешево: Не дају споменик, траже помоћ Албаније

0

Одборници албанских партија са југа Србије, који се супротстављају уклањању споменика „националним херојима“ траже од Владе Албаније да посредује у решавају проблема

Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе након заједничке седнице затражили су у суботу од Албаније да се у решавање проблема Прешевске долине укључе и међународне институције и усвојили политичку декларацију против уклањања споменика у центру Прешева подигнутом припадницима ОВПБМ.

Декларација садржи 10 закључака, међу којима су да Скупштина албанских одборника позива владе Албаније и Косова да утичу на власти у Србији и подстичу почетак дијалога са „легитимним политичким представницима Прешевске долине“.

Скупштина албанских одборника такође изражава потпуну посвећеност политичком решавању проблема Прешевске долине и позива међународне институције УН, НАТО, ОЕБС, СЕ, ЕУ да охрабре Владу Србије за даљи дијалог са легитимним политичким представницима Прешевске долине.

ПЛАКАТИ БЕРИШЕ И ТАЧИЈА

Активисти невладине организације Одбор за људска права облепили су у суботу у Прешеву, у паузи седнице скупштине албанских одборника, зграду општине плакатима на којима премијери и Албаније и Косова Сали Бериша и Хашим Тачи пију кафу. Они су новинарима рекли да је акција организована да би скренули пажњу премијерима Албаније и Косова на проблеме Албанаца у јужној Србији.

Одборници су затражили од Владе Албаније да проблем Прешевске долине укључи у међународне институције.

Међу закључима су и право Албанаца да употребљавају своје симболе који изражавају национални идентитет и супротстављају се сваком насилном облику уклањања симбола укључујући и спорни споменик у Прешеву.

Скупштина, како се наводи, сматра тешком провокацијом подизање спомен обележја припадницима Жандармерије на југу Србије и осуђује претње државних званичника Србије.

На скупштини није било представника влада Београда и Приштине, како је најављено, као ни представника међународних организација и страних дипломатских представништава.

Седници није присуствовао председник Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић, јер како је Тањугу речено у том телу, он није ни био позван, иако је то захтевао.

Председник СО Прешево Рагми Мустафа поновио је одлучно свој став да ће поднети оставку на место председника општине уколико српске власти присилно уклоне споменик са трга.

Седница је одржана у згради Скупштине општине, испред које је Трг палих бораца са спорним спомеником, чије уклањање је затражила држава Србија, на коме су 27 имена погинулих Албанаца од краја НАТО бомбардовања у јуну 1999. до 31. маја 2001. године, када је окончан етнички сукоб на југу Србије.

Председавајући седнице, председник Партије за демократски прогрес Јонуз Муслиу није саопштио укупан број присутних одборника, али је било евидентно да њој није присуствовало свих 74 албанских одборника, јер у скупштинској сали није било одборника из Медвеђе, као и неколико одборника других странака.

Седници је присуствовало и неколико чланова Удружења ветерана расформиране ОВПМБ и невладиних организација.

Основа за расправу била су дискусија и закључци са јучерашњих ванредних седница локалних парламената у Бујановцу, а посебно у Прешеву, у којима је речено да „одборници Скупштине општине подржавају локацију споменика палим борцима“.

Та формулација потврђује чињеницу да у контактима политичких представника Албанаца, Координационог тела који је орган Владе Србије и представника међународне заједнице, договор о споменику није постигнут.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је синоћ да ће Влада Србије уклонити спорни споменик у Прешеву уколико не буде постигнут договор са локалним властима и оценио да је незаконито постављање те спомен плоче провокација за све Србе. Он је раније најавио уклањање споменика „милом или силом“.

Споменик погинулим борцима тзв. ОВПМБ и „Ослободилачке војске Косова“ подигнут је 16. новембра прошле године, а његово подизање је локалну самоуправу и Удружење ветерана ОВПМБ, коштало три милиона динара.

 (Танјуг)