Прочитај ми чланак

Премијерко, ако је Рио Тинто отеран – ко ово укњижава парцеле по Недељицама?

0

Већ седам дана након театралне конференције за новинаре, на којима је премијерка Брнабић објавила протеривање „Рио Тинта“ из Србије, иста компанија путем своје ћерке „Рио Саве“ постала је и званично укњижени власник две парцеле у Горњим Недељицама. Тиме је, де факто, потврђена превара коју су Влада и рударски конгломерат покушали да изведу према грађанима Србије.

Тог 20. јануара, подсећамо, Влада Србије је донела одлуку о прекиду сарадње са међународном рударском компанијом.

“Поништени су сви управни акти везани за „Рио Тинто“, односно (ћерком фирмом) ‘Рио Сава’, све дозволе, одлуке, решења. Испунили смо све захтеве еколошких протеста, и ставили тачку на ‘Рио Тинто’ у Републици Србији”, изјавила је председница Владе Србије, после седнице Владе Србије. Премијерка Србије је позвала све заинтересоване еколошке организације да јој се обрате и навела да је њен тим спреман да све документе у вези са радом компаније достави јавности.

„Рио Тинто“ је послао покајничко саопштење.

„Током нашег рада на Пројекту „Јадар“, увек смо поштовали законе Републике Србије. Разматрамо правне основе за доношење ове одлуке и импликације које она може имати на наше активности и наше људе у Србији. И узимамо у обзир забринутост за животну средину коју је јавност исказала“, наводи се у саопштењу.Акције компаније (али и Владе) након тога откриле су да је у питању фарса.

Кад оно, међутим…

Како другачије тумачити активности у лозничком катастру које су уследиле само 7, односно 8 дана након одлуке о повлачењу свих „одлука, дозвола, решења“?

Најпре су нас мештани Горњих Недељица упозорили да је на сајту е-Катастра примећено да је „Рио Тинто“ преузео власништво над још три парцеле у овом месту од 27. јануара ове године. У то смо се и сами уверили: у питању су две парцеле (трећа је у процесу укњижбе) смештене у Улици Ива Андрића и Брезе, у Горњим Недељицама, укупне површине око 7.500 квадрата.

Укњижбе су извршене 27. и 28. јануара у е-катастру. Што се тиче парцеле у Улици Ива Андрића, ради се о њиви 6. класе, површине 4.800 метара квадратних, чија је намена из пољопривредног у грађевинско земљиште обављена још септембра 2020. Друга парцела, из Улице Брезе, површине је 2.704 метра квадратна. У питању је, како је наведено, шума друге класе.

Обе забележбе о укњижби, иначе, ажуриране су 31. јануара, дан пре писања овог текста, али није познато о каквим је изменама реч.

Паралалено, у јавности тече јавна расправа о закону о забрани експлоатације литијума у Србији, односно – дебата премијерке Брнабић и председника иницијативе „Крени промени“ Сава Манојловића. Манојловић је, подсећамо, покренуо иницијативу да се у скупштинску процедуру уврсти предлог закона о забрани копања литијума у Србији. Премијерка Брнабић је рекла да ће иницијативу размотрити, а онда је пропустила да је прими. Премијерка је онда рекла да предлог није ни послат.

На то је Манојловић одговорио доказима:

„Да је достављен видљиво је из два дописа Влади Републике Србије. Једног од 14. јануара 2022. године и другог од 21. јануара 2022. године. Прва верзија предлога закона достављена је Влади у истом моменту када је достављена и председнику Републике уз остале захтеве. Премијерка се сада поново враћа на питање народне иницијативе иако је након напада испред Народне Скупштине на активисте јасно затражено од ње да се гарантује безбедност волонтерима у току сакупљања потписа, што је она избегла да уради, а сада тврди и да никада није добила наведене дописе“, рекао је Манојловић.