Прочитај ми чланак

ПРЕМИЈЕРКА ЈЕ НЕДОСТОЈНА ФУНКЦИЈЕ – она је Вучићев трбухозборац

0

Европске комисије о напретку Србије у европским интеграцијама, донео је важну промену стављањем владавине права у први план насупрот досадашњем примату косовског питања, мишљења је саговорник Данаса, Драган Поповић, директор Центра за практичну политику, у одговору на питање о томе како оцењује најновији извештај ове европске институције о начину на који актуелна власт управља овдашњим друштвом.

Верујем да је то проузроковало овако жестоку реакцију председника и премијерке Србије, наставља даље наш саговорник, коментаришући начин на који су одговорни за овакав извештај реаговали након његовог представљања.

– Реакција Ане Брнабић показала је још једном да је премијерка недостојна функције коју обавља. Њене неодмерене и неозбиљне изјаве претварају је у још једну од бројних Вучићевих трбухозбораца, људи који говоре оно што Вучић себи не сме да допусти. Оштре реакције, укључујући и врло неприкладне речи сведоче и о очекивању власти у Србији да ће европска политика жмурења на једно око бити продужавана унедоглед. Колико год била трома и оптерећена сопственим проблемима, Европска унија ипак не може бесконачно дуго да толерише очигледан покушај власти у Србији да злоупотребом, и додатним фингирањем сукоба са Косовом, ради на успостављању система потпуно супротног вредностима на којима је сама Унија заснована – истиче Драган Поповић за Данас.

Он додаје да антиевропска реторика која не престаје у провладиним медијима ниједног тренутка, доживљава врхунац приликом објављивања оваквих извештаја.

– То је и сада био случај уз додатак сваљивања кривице за лош извештај на словеначке парламентарце. Иако је тврдња о учешћу парламентараца у писању извештаја потпуно бесмислена, она показује да се непријатељи и даље примарно траже међу онима с којима смо били у сукобу деведесетих. Словенци су лака мета због познате пропаганде, али и због својих контаката са демократском опозицијом у Србији. У сваком случају, уместо одговора на озбиљне примедбе о стању владавине права, власт у Србији тражи спољне и унутрашње непријатеље на које ће усмерити бес својих гласача – мишљења је Поповић.

Он, како каже, верује да је извештај могао бити и оштрији, поготову у оценама односа извршне према законодавној и судској власти и према цивилном сектору. Такође, наводи да му је несхватљиве великодушне оцене за поједина људска права попут права на слободу окупљања, иако постоје бројни случајеви хапшења и кажњавања људи због организовања различитих скупова и забране или покушаји забране потпуно легалних и легитимних окупљања.

– Несумњив закључак свих релевантних организација је да је у Србији на делу заробљена држава. То практично значи да су институције подређене интересима уске групе људи на власти и служе остварењу њихових приватних циљева, уместо да буду у служби грађана. Група организација цивилног друштва, окупљена у коалицији „Три слободе“ која се залаже за неометано остваривање слободе удруживања, слободе окупљања и слободе информисања захтевала је од Европске уније да промени методологију и да ефикасније прати реформе у области владавине права у Србији. Предложено је да ЕУ по методологији тзв. Прибе извештаја спроведе независну и свеобухватну анализу механизама који доводе до заробљавања државе кроз злоупотребу јавних ресурса и државних институција у политичке сврхе. Коалиција „Три слободе“ позвала је ЕУ и да се јасније одреди по питању сужавања простора за рад цивилног друштва у Србији које је све очигледније и спроводи се како кроз правне мере и нове законе, тако и фактички кроз фингирање јавних расправа и сарадње са цивилним сектором али и кроз подршку тзв. ГОНГОима – владиним удружењима грађана – истиче Драган Поповић за Данас.

Он закључује да, иако стање заробљене државе још увек није препознато од стране ЕУ, извештај је свакако корак у правцу реалније идентификације основног проблема српског друштва, а то је ауторитарна и све бахатија власт на челу са Александром Вучићем.

                ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!