Прочитај ми чланак

ПРЕМИЈЕР ЛУКСЕМБУРГА и његов супруг угостили Ану Брнабић и њену партнерку (ФОТО)

0

Премијер Луксембурга Гзавије Бетел и његов супруг архитекта Готје Дестенеј угостили су јуче у граду Луксембургу српску премијерку Ану Брнабић и њену партнерку докторку Милицу Ђорђевић.

Бетел, први геј председник ове богате државе на западу Европе, обајвио је јуче на Твитеру фотографије тог сусрета.

FOTO: TVITER

– Сутра ћу званично примити српску премијерку, а вечерас Готје Дестенеј и ја радо поздрављамо наше пријатеље Ану Брнабић и Милицу и заједно обилазимо град Луксембург – написао је Бетел јуче.

Бетел и његов супруг боравили су у Београду у званичној посети у мају ове године. Шта је премијер Луксембурга рекао у интервјуу за „Блиц“ уочи посете српској престоници прочитајте у посебној вести.

Први геј премијер Луксмбурга

Бетел је први премијер Луксембурга који је отворено признао да је хомосексуалац. Тренутно служи други мандат у влади, што је први пут у свету да је премијер који је отворено признао да је геј буде поново изабран.

У време његове прве владе, омогућени су истополни бракови од 1. јануара 2015. године. Сам Бетел венчао се са својим изабраником 15. маја 2015. године, након што је архитекта запросио Бетела годину дана раније.

Од 2017. године, на дужности широм света су тек три геј премијера – Лео Варадкар у Ирској, Гзавије Бетел у Луксембургу и Ана Брнабић у Србији.

План посете

Иначе, званчан део дводневне посете Ане Брнабић почиње данас када ће, према најавама из српске владе, Бетел српској колегиници уприличити свечани дочек са војним почастима на Тргу Клерфонтен у Луксембургу. Теме разговора двоје премијера биће билатерални односи, као и европске интеграције и однос између Европске уније и Западног Балкана.

Из кабинета Ане Брнабић уочи посете саопштено је да су за обе владе приоритети дигитализација, образовање, трансформација економије у економију засновану на иновацијама, знању, науци и креативности, као и еуправа, као најбољи начин борбе против корупције. Канцеларије за ИТ две владе већ сарађују, а Луксембург пружа и финансијску подршку.

Након састанка с Бетелом, српска премијерка ће говорити на Економском форуму Србија-Луксембург, чији је фокус дигитализација и размена искуства у области информационо-комуникационих технологија. На форуму ће говорити и премијер Бетел, као и председник Привредне коморе Луксембурга Лик Фриден.