Прочитај ми чланак

Премијер Дачић тражи да Срби на северу Косова признају Приштину за престоницу

0

ivica-dacic-ketrin-eston-telefon-razgovor-1364334117-288250
Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Београду да је на преговорима у Бриселу “оријентационо договорено” да се локални избори на северу Косова одрже 3. новембра, а такође је постигнут договор око регионалног команданта полиције за север.

(Бета)
Дачић је на конференцији за штампу изјавио да су Кетрин Ештон и европски комесар за проширење Штефан Филе упутили писмо свим чланицама Европске уније у којима их позивају да донесу позитивну одлуку о почетку приступних преговора са Србијом.

“Без обзира што Европску унију чини 27 чланица, мислим да смо сигурно данас ближи позитивној одлуци после овог ноћашњег састанка, који је завршен у три ујутро а почео око 20 сати”.

“Очекујемо позитивну одлуку, да се одлучи о датуму, и да он буде што пре. Србија сматра да је испунила све услове из децембарских закључака Европског савета”, рекао је Дачић.

Премијер Србије је поновио ранију оцену да би “свака другачија одлука” Европског савета 28. јуна била неправедна и да би “довела у питање кредибилитет Европске уније”.

Такође је оценио да би позитивна одлука “само могла да помогне лакшој и ефикаснијој имплементацији” оног што је договорено у преговорима између Београда и Приштине. Дачић је испричао новинарима да је висока представница Европске уније Кетрин Ештон на синоћном састанку “веома јасно” рекла да ни она неће допустити да се неко игра са кредибилтетом ње и Европске уније” у вези са оним што је Србија до сада урадила.

Шеф делегације Европског парламента за југоисточну Европу Едуард Кукан је на заједничкој конференцији за штампу са Дачићем оценио је “у питању кредибилитет Европске уније” и изразио наду да ће “одлука (Европског савета) бити конструктивна и позитивна.

Дачић је рекао је синоћ у Бриселу “оријентационо одређен 3. новембар” као дан одржавања локалних избора на северу Косова. Такође је, према његовим речима, постигнут договор око регионалног команданта полиције за север Косова, као и договор око неких питања у вези са локалним изборима око којих радна група није могла да се сложи.

“За нас је веома важно то што ће Срби моћи да гласају са документима Србије, да ће моћи да имају своје представнике и свог шефа изборне комисије, у местима где живе”, рекао је Дачић.

Према речима српског премијера, у преговорима у којима су учествовали премијер самопрокламованог Косова Хашим Тачи и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, разговарано је и о амнестији. Дачић је потврди да ће следећи састанак са Тачијем бити 8. јула, али ће се настојати да се решења налазе и пре тога.