Прочитај ми чланак

Прибићевић: Преговори се крећу корак по корак

0

ognjen-pribicevic(Тањуг)

Спољнополитички аналичари Предраг Симић и Огњен Прибићевић оценили су данас да се преговори Београда и Приштине крећу корак по корак, али да је, како сматра Прибићевић, отворено питање колико су САД спремне да усмере Албанце у правцу постизању споразума, јер је „кључ у Вашингтону“, због тога што ЕУ нема капацитет да ово питање заврши.

После завршетка девете рунде дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, Прибићевић је гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк истакао да је учињен корак ближе договору, али да је кључно питање безбедности, односно – војске, правосуђа и полиције.

„Око полиције је постигнут договор који одговара етничком саставу становништва, али да се то становништво не мења тако што би се придодала Јужна Митровица, док би локални шеф полиције био из српског састава“, каже Прибићевић, који очекује да ће најосетљивије бити питање војске.

Према његовим речима, све опције су у игри, а договор је могућ наредних неколико дана, после чега би се обавила консултација унутар државног врха у Србији и вероватно са парламентарним странкама, а након тога би са тим били упознати и ЕУ и на крају САД.

Прибићевић сматра да је, према најбољем сценарију, договор могућ за седам дана и да би се у том оквиру за месец дана разговарало и о датуму за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ.

Професор на Факултету политичких наука у Београду Предраг Симић је, такође, оценио да се преговори „крећу корак по корак“ и да подсећају делимично на Рамбује, али више на Дејтон и да би требало очекивати и десету рунду дијалога.

Симић је, гостујући у истој емисији, рекао да су Албанци тврди преговарачи и да је за Приштину битно питање столице у УН, док су, са друге стране, САД прагматичне и желе да се ово питање приведе крају.

Он је навео да се, уместо о заједници 10 српских општина, спомињу само четири општине на северу Косова и да би било погрешно, уколико будући споразум не би укључивао и већину српског становништва које живи јужно од Ибра.

Симић је истакао да је циљ албанске стране усмерен према реализацији ССП и „белом Шенгену“, док српска тежи добијању датума за почетак преговора са ЕУ.