Прочитај ми чланак

„Представници ЕУ на иступе Хрвата реагују к’о филозофи са Тибета“

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачич каже да представници ЕУ поводом иступа хрватских званичника о Србији "реагују филозофски, као да се налазе на Тибету".

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

Дачић је за РТС рекао да је на састанку с представницима 64 амбасаде и међународне организације у Србији, премијер Александар Вучић наступио мирније од њега.

– Тешко да би било која земља могла да ћути на оно што се дешавало претходних месеци. Говоримо о поступцима званичних државних органа Хрватске и Босне и Херцеговине и не постоји држава који не би реаговала на нападе премијера из других држава. Замислите да неко нападне Меркелову, Путина или Бајдена – казао је Дачић и објаснио да је Србија реаговала због Степинца, поклича „За дом спремни“, којим се покушава рехабилитација НДХ, против подизања споменику Баришићу, поводом Сребренице, напада на премијера, обустављања истраге о том нападу, проглашавања непожељним српског руководства, изјава Милановића…

– Кад неко каже за неку државу да је шака јада, не можете да не реагујете. Шта је то Србија лоше урадила, ми тражимо да реагује ЕУ, а они говоре филозофски, као да се налазе на Тибету, кажу да није добра ескалација реторике – додао је Дачић.

– Нису хрватски и бошњачки званичници писали литерарне радове на слободну тему, па да се прича о реторици. Овде је реч о конкретним поступцима и држава је дужна да реагује – рекао је Дачић.

– Хрватска критикује наш Закон о ратним злочинима, а погледајте члан 16 њиховог Кривичног закона – да могу да гоне све из целог света – наглашава Дачић.

Он је рекао да су дипломате поздравиле одлуку Београда да се суздржи од реакција.

– Али то није довољно. Потребно је да се спрече поступци и оно против чега ми реагујемо – додао је Дачић нагласивши да ЕУ мора да се огласи јер једна њена држава чланица угрожава одређене вредности.

– Ми смо озбиљна држава и нама је стало до мира и стабилности у региону, али смо забринути јер се води једна антисрпска политика. Ми ћемо заћутати и ја ћу ћутати али то ће се наставити. Стање у региону је забрињавајуће, али као што неко започиње рат, ми смо започели мир и заћутаћемо – закључио је Дачић.