Прочитај ми чланак

ПРЕДСЕДНИК НИКОЛИЋ: Русија спречила Исламску државу да формира државу као Косово

0
Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

«Интервенција Русије у Сирији против «исламске државе» директно је зауставила формирање државе на начин који је раније примењен на Косову», изјавио је Председник Србије Томислав Николић.

«Ако «Исламска држава» заживи у Сирији и успостави се као држава, поставља се питање да ли ће неко искористити пример Косова да је призна», рекао је он у интервјуу за РТ.

Он је запитао ако су САД интервенисале у Ираку, Либији и Сирији са добрим намерама, зашто се сугерише да Русија има лоше намере.

«Нарочито откад је јасно да је руска интервенција у Сирији против «исламске државе» директно зауставила формирање државе на начин који је раније употребљен на Косову», рекао је Николић.

Николић је нагласио да Србија жели добре односе са Русијом и са Западом, али је искључио могућност да се икада придружи НАТО.

«Србија никад неће постати чланица НАТО. Ту је одлуку донео народ Србије, и ниједна Влада је не може поништити», истакао је он.

Он је такође рекао да иако Београд жели да се придружи ЕУ, ако приступање значи да ће «нас неко натерати да признамо независност Косова и одустанемо од сарадње са Русијом, онда радије нећемо ући у ЕУ».

Николић је приметио и да је ЕУ склона томе да «намеће своју вољу државама чланицама».

Сада када се Србији нуди шанса да се придружи том блоку и сагласи се са заједничком спољном политиком, «ако то значи да ћемо морати да се противимо Русији, онда зашто бисмо то желели?», упитао је Председник Србије.

Извор: News front