Прочитај ми чланак

Председник Николић: Нека ЕУ каже шта још треба да урадимо да би почели преговори

0

nikolic-ader_620x0
ЕУ на испиту поштовања сопствених правила

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да је Европска унија 28. јуна на великом испиту поштовања сопствених правила и поручио да је Србија својим залагањем заслужила да добије датум за отпочињање преговора, а мађарски председник Јанош Адер рекао је да рачуна на позитивну одлуку Савета ЕУ о додељивању датума Србији.

Николић је истакао да Србији није потребна милостиња и да тражи реалну процену онога што је постигла на европском путу.

„Ми нисмо људи на мосту или поред цркве који су пружили руку и чекају да наиђе ЕУ и да нам удели неки новчић. Нама је место у европској породици. Желимо да уредимо државу као што су уређене европске и то је до сада ишло спорије него што је требало, али сада иде нормалним током“, поручио је Николић после сусрета са мађарским председником Јаношом Адером.

Николић је нагласио да Србија тражи да се реално вредносно процењује да ли је за ових годину дана или последњих 10 година испунила услове који су испуњавале и друге државе на европском путу.

„Нека нам кажу, ако смо то заслужили зашто онда не почињемо преговоре, а ако нисмо шта још треба да урадимо да бисмо их почели. Ми ћемо наставити са реформама без обзира на став ЕУ“, истакао је председник Србије.

Он је рекао и да Србија нигде не жури, да за процес прикључења ЕУ „не ради за годину-две, већ за вечност“ и да ће, када преговори буду отворени, отварање и затварање сваког од поглавља и испуњавање обавеза бити знак да смо уредили државу не само према европским стандардима, већ и према својим жељама.

Николић је додао да Србија није брзо мењала свој систем и да није брзо вршила реформе да би што пре стигла до датума и да самим тим не очекује ни да када преговори буду отворени све иде брзо.

„Нек иде по ритму који процени ЕУ“, поручио је Николић.

AderGАдер: Мађарска безрезервно подржава улазак Србије у ЕУ
Председник Мађарске је поручио је да Мађарска безрезервно подржава улазак Србије у ЕУ и да ће такав став изнети и 28. јуна на састанку Европског савета када буде одлучивано о додељивању датума за приступне преговоре са Србијом.

„Мађарска безрезервно подржава улазак Србије у ЕУ и тако ће бити 28. јуна. Србија може да рачуна на подршку Мађарске на састанку Европског савета“, рекао је Адер на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Томиславом Николићем у Палати Србија.

Председник Мађарске је подсетио да је Мађарска и у претходном периоду подржавала улазак Србије у ЕУ.

Адер је оценио да је Србија много тога учинила претходних месеци и претходне године како би се започели преговори са ЕУ.

„Ја свакако рачунам на позитивну одлуку (ЕУ савета)“, рекао је Адер, који борави у дводневној посети Београду..

Nikolic AderЗаједничко одавање поште жртвама у Чуругу чин симболичког историјског помирења
Председници Србије и Мађарске Томислав Николић и Јанош Адер посетиће сутра Чуруг, у општини Жабаљ, где ће заједно положити венце на споменик мађарским жртвама страдалим у Другом светском рату, најавила је Прес служба председника.

Николић и Адер, који је у посети Србији, током посете Чуругу, посетиће музеј „Топалов Магацин“, где ће такође положити венце, а затим обићи Цркву Вазнесења Господњег.

Двојица председника ће се на крају посете обратити новинарима.

Председници Србије и Мађарске Томислав Николић и Јанош Адер сложили се да је сутрашње заједничко одавање поште жртвама српске и мађарске националности историјски догађај уз поруку да историју треба оставити историчарима, а будућност сарадњи два народа.

Председник Србије је после разговора са мађарским колегом у Београду истакао да је заједнички помен страдалим жртвама у Рацији 1942. године, као и током одмазде 1945. године, чин симболичког историјског помирења.

„Тиме је затворено тешко поглавље односа Србије и Мађарске. Од данас историју остављамо историчарима, а будућност сарадњи два народа“, рекао је Николић на заједничкој конференији за новинаре са председником Адером у Палати Србија.

„Реч је о историјском догађају којим ће се закључити отворено поглавље у односима две земље дуго 70 година“, казао је Адер.

Адер је оценио да је Скупштина Србије прошлог петка донела веома важну одлуку тиме сто је усвојила Декларацију о осуди злочина над мађарским становништвом у Војводини 1944. и 1945. године.

Према његовим речима, Србија, која жели да уђе у ЕУ тиме је дала добар пример и земљама које су чланице Уније.

Он је рекао да ће сутра бити испуњен договор два председника постигнут приликом Николићеве посете Будимпешти и да ће се „заједнички поклонити жртвама српске и мађарске националности“ у Чуругу.