Прочитај ми чланак

Председник др Петровић: Одржана оснивачка скупштина Покрета српског народа

0

За председника изабран др Драган Петровић, заменик председника др Драган Шкобаљ; проф. др Слободан Комазец и др Јово Дробњак творци алтернативног економског модела у економском савету покрета.

У Београду је 14 децембра одржана оснивачка Скупштина Покрета српског народа. Покрет је састављен у свом нуклеусу, од групе интелектулаца, професора Универзитета и научних радника, превасходно из области економије, али и технолошких и друштвених наука, те правника, инжењера, представника покрета ратних ветерана и др. Скупштина је одржана у просторијама и сали у Скерлићевој 12 поред Народне библиотеке. Сала је била испуњена до последњег места од делегата оснивачког одбора покрета, те гостију. Међу гостима који су дошли да поздраве скуп, су између осталих били Марија Јањушевић, подпредседник Двери и народни посланик, проф. др Миладин Шеварлић, народни посланик, Жељко Чуровић, председник скупштине српског народа из Црне Горе, Синиша Тодоровић, председник Нове алтернативе, Александар Беговић привредник из српске дијаспоре (Малме), професор београдског Универзитета др Лазар Кричак и др.  

У презентацији циљева програмских новоформираног покрета подвучено је незадовољство стањем у којем се Србија налази, како у економској, социјалној и демографској равни, те одсуство државотворне политике. Постојеће власти повећавају сиромаштво и раслојавање у земљи, повећава се страшан демографски колапс, не постоји државна политка по питању Косова и Метохије, медији су блокирани као никада до сада, па слика реалног стања у земљи није присутна у довољној мери у шориј јавнсти. Поред тога сваки становник у Србији осети на овај или онај начин погубне последице постојећих власти.

Наглашено је да и део опозиције који пре свега потиче од различитих бивших фракција Демократске странке, има са једне стране хипотеку неуспешног вођења земље у своје време, па преко тога да су појединци међу њима свакако имали одређене корупционе и друге афере и пропусте. Поред тога начелно та политичка групација проистекла из ДС је била, а вероватно и сада је делом повезана са геополитичким центрима моћи који нису наклоњени српском народу и који такође имају пресудан утицај на режим Александра Вучића и Ане Брнабић.

Представници покрета и његови изабрани руководиоци су се позитивно односили према концепцији дела тзв. патриотске опције на српској политичкој сцени у Србији попут Двери и неких других групација за које су навели да нису вршили власт и да имају начено исправне економско-социјалне програме и државотворну политику. Након радног дела Скупштине у којој су прочитани и усвојени Статут, програмска начела, циљеви изгласани су чланови Управног одбора, Извршног одбора и Предсеништва. У програмским начелима је подвучена осуда постојећег неолибералног економско-социјалног концепта који је уперен против широких слојева становништва, доводи до демографске одсеке (негативан природни прираштај и исељавање у иностранство) што заједно са реадмисијама и мигрантским притиском може довести и већ доводи до промене структуре становништва у Србији на штету пре свега српског народа, али и других народа који овде живе.

Заложено је да се преиспитају све приватизације које су оштетиле државу Србију, потом порекло имовине сваког појединца, нарочито оних који су на јавној сцени. Косово и Метохија су неотуђиви део државе Србије, па је осуђује до садашња политика ових и претходих власти, по овом питању, нарочито тзв. Бриселски споразум који је неуставан и противан националним интересима, те га треба прогласити неважећим јер га ни албанска страна није испоштовала а и нема адекватну форму. Посебну пажњу треба обратити обнови оружаних снага Србије, а покрет сматра да српска дијаспора представља неискоришћени ресурс читавог српског народа. Више истакнутих људи из српске дијаспоре је укључено у рад тела покрета, а ту је и Савет за дијаспору са угледницима из читаве Европе па и света. Српска православна црква је важна институција српског народа, док се обнова просвете и посебно научног сектора образовања мора радикално преиспитати.

Веома важно је напоменути да ни један појединац изабран у тела новоформираног покрета никада до сада није био на власти ни на локалном нивоу у Србији. Ради се о научним радницима, привредницима, инжењерима, ратним ветеранима и људима који су делом као успешни у својим областима познати у јавном животу земље. Са друге стране били су критичари до садашњих власти и поретка који је земљу и народ довеу у врло тешку ситуацију.

На крају Скупштине обратили су се новоизабрани председник др Драган Петровић и заменик председника Покрета српског народа проф. Др Драган Шкобаљ.

Заменик председника проф. Др Драган Шкобаљ, економиста и машински инжењер, специјалиста за енергетику, редован професор Универзитета, је указао на потребу обнове српске привреде сасвим другим моделом од постојећег, који је назвао колонијалним и неефикасним за грађане Србије. Беспрерспективност до садашњег тзв. «европског пута» и пузање ка НАТО је очигледна и Шкобаљ указује на растући утицај Кине и Русије на Балкану и могућности повећавања сарадње и ослонца на ове силе.

Председник Покрета српског народа научни саветник др Драган Петровић је у свом получасовном експозеу Скупштини изложио алтернативни модел у области економије и демографску политику неопходну да се постојеће стање пропадања Србије преиначи. Србија има уз све самохвале режима тек нешто око 45 % индустријске производње у номиналном износу из 1990. године, и тај омер се није мењао битније у последње две деценије иако је земља ослобођена санкција, али је у питању погрешан израбљивачки и неоколонијалан неомонетаристички и неолиберални модел. Чињеница да протеклих година и у годинама када је забележен раст друштвеног бруто производа је он често приближно исти само са износима за камате на спољни дуг које има Србија. Тако практично читаве године радимо за повећање дуга, и последица те погрешне наметнуте неолибералне концепције је да сваке године морамо да продамо ПКБ, аеродроме, рудна богатства и др, да би саставили крај са крајем, уз све самопохвале власти на блокираним медијима и дезинфомрацију самим тиме јавности.

Блокада медија је посебан проблем који представља велику тешкоћу пре свега покретима и организацијама које су суштински алтернативна режиму, а то су патриотске организације опозиционе према неолибералној концепцији и које се ослањају за неокејнзијански модел у интересу широких народних маса, што је једина шанса да Србија избегне пропаст о чему сада говоре отворено и бивши неолиберали попут Радуловића. Отуда је позвао на сарадњу са опозиционим покретима пре свега онима који имају програмску сличност по овим кључним питањима.

Од других познатих стручњака који су били на Скупштини и представљају окосницу покрета издвајамо значајне економске стручњаке професора др Слободана Комазеца и др Јову Дробњака, за које је др Петровић навео да су једини економисти у Србији који имају разрађен алтернативни макроекономски модел за преиначавање постојећег владајућег неолибералног (који је теоретски и практично пропао и напуштен у свету а Србији доноси само велике штете). Управо те макроекономске концепције др Комазеца и Дробњака су окосница економске и социјалне политике Покрета српског народа. За председника Извршног одбора је изабран председник организације ратних војних ветерана Београда Мома Јевтић, а за подпредседника покрета дипл. политиколог Дејан Милошевић.

Међу члановима Управног одбора изабрани су и магистар економије Драгош Вучковић, професор руског језика и књижевности и бивши министар РСК који сада живи у Хамбургу Сергеј Веселиновић, дипломирани социолог и привредник Владимир Мандић, адвокат из Ниша Јован Шутовић и др.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!