Прочитај ми чланак

Потпредседник АП Косова и Метохије о изборима, промени Устава и патриотском блоку

0

kosovo i metohija nema predaje

Потпредседник скупштине АП Косова и Метохије и функционер СРС Добросав Добрић је у разговору са нашим новинарем изнео мишљење Срба са Косова и Метохије поводом избора, промене  Устава и формирања патриотског блока.

Какве промене видите у нашој јужној покрајини након Бриселског споразума и уколико можете дан наведете неке примере?

Очигледно је сваком,ко гледа својим очима и слуша својим ушима,да примена Бриселског споразума је уствари инсталирање институција тзв. републике е Косовес,на целој територији АП КиМ.Применом тог споразума проширила се та самопроглашена држава и на простору општине Зубин Поток,Звечан,Лепосавић и Северна Косовска Митровица где нису успели да је успоставе пуних 14 година јер се народ који живи на овом подручју супростављао томе.Узалудни су били напори Приштине,Вашингтона и Брисела,мењали су методе,све су испробали, и милом и силом,није ишло јер народ то није прихватао.После толико година отпора,голоруке борбе,патње,страха,великих људских жртава народу је најтеже пало сазнање да је власт у Београду прихватила да заврши оно што они нису могли.

На предходним изборима које је расписао Хашим Тачи, вршени су бројни притисци на Србе да изађу . Да ли овога пута очекујете притиске са Албанске стране над Србима се не гласа? 

 

Примера је много,међу најбитнијим је функционисање граничних прелаза.То је класичан гранични прелаз између две  државе.Путника дочекује гранични полицајац,видно означен као такав и са ознакама републике Косово,затим контролу преузима цариник републике Косова који пита дали имате нешто да пријавите за царину.После контроле приступа се спровођењу типичног царинског поступка и наплата пореских дажбина на лицу места.Други јасан пример је незаконито распуштање Скупштина у ове четири општине и спровођење избора по законима те државе Косово,за коју кажу да је не признају.Трећи јасан доказ је интегрисање припадника МУП-а у КПС.

 

Са обзиром да се у медијима већ дуже прича о могућој промени устава, како се на Косову и Метохији примају овакве најаве?

 

Нама који то гледамо најтеже пада пропаганда из Београда да то није насилна интеграција у законодавни систем тзв  Републике Косова већ је неки поступак за форирање неке заједнице српских општина.Узалудно покривају натписе РКС,организују заседање скупштина тајно по сред ноћи,пустају химну Србије на конвенцијама за узборе у систему Косова,очигледно је да нас насилно гурају у другу државу у независно Косово односно дугорочно у велику Албанију.

 dobrosav dobric

 

Народ на КиМ страхује и слути да може дочћи до измене Устава РС,да су због тога и расписани ванредни избори у РС и страхује од победе на тим изборима партија које су подржале бриселски споразум.Ми још увек непоколебљиво изражавамо своју решеност да останемо привржени уставном поретку РС.Изражавамо решеност да не прихватимо гажење наших основних људских права загарантованих међународним конвенцијама о људским правима као и Резолуцијом 1244 СБ УН.Победа ових странака и даље спровођење бриселског споразума има за циљ да мимо воље Срба који су остали да живе на КиМ и мимо воње прогнаних Срба са КиМ,извшење потпуне интеграције Срба у систем тзв Републике Косова односно њихове асимилације.

 

Скупштина АП Косова и Метохије је у Косовској Митровици 02.фебруара овегодине  упутила званични позив политичким опцијама које су против уласка у ЕУ да заједнички делују у циљу одбране устава. ДСС и Двери су одлучили да изађу на изборе сами, док су се око Српске Радикалне странке окупиле патриотске организације Србски Образ и СНП Наши. Са обзиром да сте подпредседник те скупштине реците нам како су Срби на Космету реаговали на овакав развој догађаја?  

Срби са Косова и Метохије,изражавајући на тај начин,своју превелику жељу очекивали су стварање страначког фронта за одбрану Устава Републике Србије.Да ли због кратког рока за договоре или због неискрености појединих партија и удружења није дошло до договора због чега жалимо али се истовремено радујемо примеру Српске радикалне странке,покретима Образ и Наши. Ако народ у целој Србији препозна лажи режима,лажи странака из предходних режима,а заиста није тешко,победиће они који су искрено против Европске уније и за одбрану Устава.

(Србин.инфо, Драган Пилиповић)