Прочитај ми чланак

Порука из Беча:Отвара бандере, обећава све и свашта-Србија се претворила у Вучића

0

"Не могу да верујем до када ће више грађани Србије да трпе ову ситуацију. Србија се претворила у Вучића. Он све коментарише, чак и твитове, све зна, у све се разуме, отвара бандере, обећава сеоске путеве и трафое, а Брнабићка уместо да ради свој посао, без срамоте каже да се пита шеф, односно он. Тако гледајући уопште не знам шта ће нашој држави министри, премијер", пита се Милан Јовановић (28,) који је рођен и живи у Аустрији, тачније у Бечу, а који је пореклом из прокупачког краја.

Каже да много воли Србију, долази увек када може и због свега тога будно прати дешавања у нашој земљи. Прати он и аустријске вести, али далеко мање. Политичке прилике у Србији је добро изучио.

– Улога председника у Аустрији, као и у Србији, само је протоколарна. Овде се садашњи председник Александер ван дер Белен у овој години свега три пута обратио, последњи пут само је рекао да грађани треба да се вакцинишу. Нико жив не зна ко је заправо он. А доле (Србији) нема сата да се не помене Вучић или да он лично не гостује на некој од режимских телевизија – објашњава разлику између ситуације у Аустрији и Србији Јовановић.

Овај млади човек, који мисли својом главом, прешао је дуг пут до свог става. Како каже, раније је пратио и вести на РТС и Пинку, а сада само гледа Н1 и Нову, чита Данас и од пре пар месеци Директно. Чита и недељнике, међу којима је и НИН.

– Раније сам пратио и Пинк и РТС јер сам желео да сазнам нешто више о опозицији која се појавила. Ипак, нисам могао да добијем никакве информације. Пар пута сам наишао на нека штура саопштења и то је било све. Од тада више не гледам те телевизије, јер на њима су само Вучићеви хвалоспеви – искрен је наш саговорник.

Додаје да се у Аустрији размишљања наших људи разликују и да то све зависи од медија које прате. Мишљење зависи и од старосне доби, те су млади боље информисани, па је њихов став према српској власти критички.

– Највише ме нервира реченица „Сви су исти!“. Њом се брани апатија у коју су упали грађани у Србији. Ми не знамо јесу ли сви исти. ‘Ајде да се нешто промени, па да видимо, ако су исти, нека дођу трећи, па пети, док се не нађу прави. Овако паушално рећи да су сви исти, или они бивши су све покрали је чиста демагогија. И она реченица да је Ђилас за све крив је трагедија. Мислим да су напредњаци једно само научили да сто пута поновљена лаж личи на истину, па се упорно труде да овакву небулозу као истину свима усаде – оцењује Јовановић садашње стање у Србији.

Колико њега нервира Вучићева политика и „златно доба“ показује и то да када дође у Србију, како нам прича, ништа не доноси.

– Зашто бих када је „златно доба“. Треба људи одавде мени да помогну – шали се наш саговорник и поручује грађанима Србије:

– Укључите мозак! Погледајте око себе, не верујте слепо власти. Ви сте ти коју одлучују, а не Запад, Вашингтон и Москва. Ви бирате сопствену будућност – искрен је Милан Јовановић, који од 2013. ради у аустријској железници.

Тренутно је запослен у менаџменту организације саобраћаја. Пре одређеног времена решио је да направи план саобраћаја возова у Србији. На томе ради и даље и како каже, када заврши, послаће га надлежнима и понудити као предлог. Ипак, то неће учинити, тврди он, док се власт у Србији не промени и док људи коначно не одахну од Вучића на телевизији, у новинама и порталима, из фрижидера и испод кревета.

И сигурно је још пуно младих људи који би дали свој допринос развоју наше државе, али не овој у којој је аутократија и медијски мрак и где напредњаци осионо мисле да су они држава и народ и будућност и све!