Прочитај ми чланак

ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ Ванредна ситуација у више градова, потопљен део Ибарске

0

У више места у Србији проглашена је ванредна ситуација због поплава, а све најновије информације можете пратити у "Блицовом" блогу уживо.

Због кише која пада у Србији у Краљеву су се излили потоци и канали за одводњавање, а у домаћинства у појединим краљевачким селима ушла је вода. Критично је у Книћу, као и у скоро свим селима у горњем Драгачеву. И на подручју Ивањице излили су се бујични потоци. На територији Сремске Митровице због високог нивоа подземних вода и у каналској мрежи такође је проглашена ванредна ситуација. Ванредна ситуација проглашена је и у Новом Пазару.

Потопљена Ибарска магистрала

Магистрални пут Краљево – Чачак, у селу Адрани, на излазу из Краљева, потпљен је након што се на њега излила велика количина воде.

На овом веома прометном путу ка Прељини, саобраћај се одвија веома успорено. У једном тренутку се због велике количине воде пропуштао наизменично.

Вода је осим пута, поплавила и велико сеоско гробље у Адранима које потпуно под водом.

Иначе, у Краљеву је пало преко 80 литара кише по метру квадратном, а укупна количина за 12 сати износила је 120 литара.

Обилне падавине потопиле су Ибарску магистралу код места Адрани код Краљева.

Реке у Поморављу надошле, али су све у коритима

На свим рекама у Поморавском округу, укључујући и највећу српску реку Велику Мораву, водостај је у порасту, али све реке су у коритима и не прети опасност од изливања, речено је Тањугу у општинским штабовима за елементране непогоде.

Обустава саобраћаја код Гуче, одрон на путу Нови Сад – Сремски Карловци

Путеви Србије саопштили су данас да је услед већих падавина дошло до одрона на деоници пута Нови Сад – Сремски Карловци, код насеља Пуцкарош и саобраћај се одвија једном коловозном траком, као и да је на снази обустава саобраћаја на деоници Кратовска стена – Гуча, Лис – Гуча (Турица), због изливања реке Бјелице.

Велика Морава носи велике количине отпада, пластичне боце, канте, гране, пањеве…

У коритима су Црница, Ресава, Белица и Лугомир, речице које су у мају 2014. године Параћину, Свилајнцу и Јагодини, донеле катастрофалне поплаве.

Мутном Белицом, у делу тока кроз град Јагодину, безбрижно пливају патке.

Бујице за само неколико сати потопиле стотине домаћинстава

Бујични водотокови и запушене атмосферске канализације направили су највећу штету у краљевачким приградским насељима. Мештани села Сирча, где је потопљено стотину домаћинстава, стање описују као „катаклизмично“ и кажу да су бујице све поплавиле за само неколико сати. Њихове исповести можете прочитати овде.

Вода се постепено повлачи

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да се вода у местима у којима је дошло до плављења домаћинстава, услед обилних падавина које су проузроковале изливање бујичних потока и мањих река, полако и постепено повлачи.

– Ситуација се у свим овим местима смирује, вода се полако и постепено повлачи, а сада следи посао црпљења воде и стварања услова да се људи врате кућама, што је на локалним самоуправама и припадницима Сектора за ванредне ситуације – рекао је Марић.

Страдала повратничка села на Косову

Невреме праћено градом и јаком кишом погодило је села у Осојанској долини. Највише су страдала села Зач и Шаљиновица.

У Селишту код Трстеника поплављено 70 од 180 домаћинстава

Због изливања потока у неколико трстеничких села, и на територији те општине је проглашена ванредна ситуација. Најтеже је у Селишту где је рано јутрос дошло до изливања Риљачке реке. Поплављено је 70 од укупно 180 домаћинстава.

Повратници у селу Жач претрпели су највећу штету, страдали су готово сви засејани усеви, а слична ситуација је и у Шајиновици.

У Новом Пазару најгоре од 1979.

Градски штаб Новог Пазара прогласио је данас, након обиласка терена и утврђивања високог водостаја реке Раšке, ванредну ситуацију на територији тог града.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац рекао је да је водостај реке Раšке највећи јоšш од поплаве 1979.

Драгачево данас

Снимак поплављеног Драгачева, начињен из ваздуха, илуструје сву трагедију коју су данас доживели становници многих места Србије, у којима је проглашена ванредна ситуација, а они евакуисани из својих домова.

Војводина се брани од поплава у дужини од 140 километара

Редовна одбрана на 13 километара Дунава код Новог Сада уведена је прошле седмице, а од јутрос је у редовној одбрани још скоро 140 километара одбрамбених линија у Војводини, саопштили су из Јавног водопривредног предузећа „Воде Војводине“. Одбрана је уведена на делу Дунава код Бездана, на Тиси код Титела, на деловима Бегеја, Тамиша и Брзаве.

Код Коцељеве поплављени вртић и фабрике

Због обилне кише у делу општине Коцељева излила се Расница, притока Тамнаве. Вода је поплавила вртић, фабрике чарапа и обуће у инустријској зони, као и куће у насељу Подбаре. У току је евакуација деце из вртића као и становништва са угроженог терена. Вода је однела два мостића, а поједине улице у варошици су блокиране.

Гуча под водом

Река Бјелица прешла је преко рекордних три метра висине, куће у Гучи су поплављене, бујиц је однела живину. Становницима Дргачева поред изливања Бјелице проблем стварају и мање реке чији је водостај никада, више о томе прочитајте у одвојеној вести.

Евакуација домаћинства у Книћу

Више од 1.200 хектара обрадивог земљишта је под водом, а због обилних падавина евакуисано је око 50 домаћинстава на подручју општине Кнић у којој је данас проглашена ванредна ситуација. ‘У току је евакуација становника из села Пајсевић, а јос скупљамо информације са терена из 33 месне заједнице, рекао је за Тањуг председник те општине Мирослав Николић.

Обустављен и железнички саобраћај

Због изливања бујичних потока на колосек и велике количине воде и земље на прузи, јутрос у 6.45 сати обустављен је железнички саобраћај између Витановца и Витковца, саопштила је Инфраструктура железнице Србије.

Саобраћај је заустављен и на деоницама Матарушка Бања – Богутовачка Бања, Гружа – Губеревац, Полумир – Ушће и Брвеник – Рашка.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!