Прочитај ми чланак

Помирење са Србијом: Немачка за мир у Европи

0

Намера Немачке и Руанде да се у Уједињеним нацијама опет разматра предлог резолуције о наводном геноциду у Сребреници само је један у низу показатеља политике двојаких стандарда коју заступа актуелна немачка влада, каже посланик Алтернативе за Немачку (АфД) Рајнер Ротфус.

У интервјуу за „Политику“ каже да ће његов АфД у Бундестагу наставити да се бори за признавање научних чињеница.

Ако странке у ЕУ, које се залажу за право на национално самоопредељење успеју да удвоструче своја места, то ће ставити тачку на империјалистички однос Брисела према Мађарској, Србији и другим нацијама које се буде

Ротфус је недавно боравио у Србији, предводећи групу од 30 сународника који су дошли код нас да изразе, како каже, „најдубљу тугу због илегалног НАТО бомбардовања СРЈ 1999.“

„Оно у шта верујемо јесте правда, истина и пријатељство међу народима. То је симболизовано на дуксерици коју сам поклонио Вучићу. На левој страни симбола срца налазе се боје Немачке, а на десној је српска застава. Испред срца је бели голуб као симбол мира. Ми чезнемо за помирењем са Србијом, за постизањем мира у Европи, укључујући и Русију“, каже Ротфус.

Додаје да је Вучићу казао да ће Србија остати непроходан мост мира између Истока и Запада, упркос свим агресивним притисцима из Брисела и Вашингтона који позивају Србију да се повинује њиховим геополитичким интересима.

„Те 1999. наши политичари и медији преварили су читаво становништво. Али оно што сам рекао председнику Вучићу јесте то да у Немачкој сад да народ боље разуме опасне геополитичке игре НАТО-а“, каже саговорник „Политике“.

Подсетио је да је још 2019. године био на догађају на којем су изнете чињенице о срамоти бомбардовања, као и о употреби оружја са осиромашеним уранијумом које је бесмислено убило хиљаде невиних људи.

„Када је ваш бивши министар спољних послова Живадин Јовановић говорио о цивилним жртвама, схватио сам колико је рат био ужасан за обичан народ. Како је НАТО могао да погоди 60 одсто цивилних циљева а да људи у његовим државама чланицама и даље верују да је то била ‘хуманитарна акција'“, каже Ротфус.

О својој странци говори да се константно демонизује, као Југославија 1999, а Србија и Русија данас.

„Међу немачким становништвом степен дезинформисања је алармантан. АфД је под огромним притиском и одузимају нам право на једнак третман у масовним медијима, само да би се осигурало да шира јавност не разуме грехе и неуспехе прошле, али и садашње немачке спољне политике. Ипак, све више Немаца се буди и еманципује од политичког патернализма САД и ЕУ“, појашњава Ротфус.

Говорећи о одлуци у Савету Европе да тзв. Косово буде нова чланица, Ротфус каже да је то глупа агенда „завади па владај“, јер не желе јаку Србију.

„Ваша земља је, с правом, изабрала да се не приклони политици НАТО-а, већ да остане мост између Запада с једне стране и Русије и Кине са друге стране. Пошто то није у њиховим геополитичким интересима, западне земље ће наставити да говоре о сецесији Косова као о ‘праву народа на самоопредељење'“, каже саговорник „Политике“.

Додаје да најважнији део посла у кампањи АфД-а обавља неспособна немачка власт и штетна ЕУ бирократија.

„Ако странке у ЕУ, које се залажу за право на национално самоопредељење успеју да удвоструче своја места, то ће ставити тачку на империјалистички однос Брисела према Мађарској, Србији и другим нацијама које се буде“, закључује Ротфус.