Прочитај ми чланак

ПОЛИТИЧКИ РАТ преко ковчега убијених гардиста

0

Бивши шеф дипломатије Вук Јеремић у суботу је дао изјаву у вези са погибијом гардиста на Топчидеру, након што су га средином прошле недеље правни заступници родитеља страдалих војника довели у посредну везу са трагедијом од пре 12 година.

Фото: Н.С.

Фото: Н.С.

Бивши шеф дипломатије Вук Јеремић у суботу је дао изјаву у вези са погибијом гардиста на Топчидеру, након што су га средином прошле недеље правни заступници родитеља страдалих војника довели у посредну везу са трагедијом од пре 12 година.

Јеремић је након два и по сата проведених у СБПОК-у окупљеним новинарима изјавио да није могао много да допринесе истрази и да је заправо само 15 минута давао изјаву, док је остало време утрошено на техничку дораду. Незванично се сазнаје да је истражним органима Јеремић рекао да је информацију о погибији гардиста добио од Миодрага Ракић, тада саветника председника Бориса Тадића и координатора безбедносних служби. Јеремић је потврдио је да је он потом позвао тадашњег начелника Генералштаба Бранка Кргу који му је рекао да о случају ништа не зна.

Покушај привођења?

Адвокат породице гардиста Олгица Батић раније је изјавила да су они још прошле године тражили да се од Јеремића узме исказ. Њен колега Пеђа Савић, међутим, тврди да су захтев у писаној форми проследили Тужилаштву априла ове године. Шта се од тада чекало, одговор је на Тужилаштву.
Јеремић је у петак на Твитеру објавио да је полиција долазила у стан да га приведе, док власт тврди да му је само донела позив за саслушање.
– Као што сте видели, нико га није ухапсио. Надам се да ће се извинити због својих лажи грађанима Србије – изјавила је државни секретар у МУП-у Јана Љубичић.

Изненадни позив да буде саслушан у својству грађанина, зато што је први обавестио начелника Генералштаба о погибији војника, Јеремић је довео у везу са намером да се поново политички ангажује у Србији.

– Ја сасвим сигурно нећу одустати од својих планова. Немам чега да се плашим, али нисам сигуран да сви могу да исто то кажу за себе када је реч о мом будућем ангажовању у политици – рекао је новинарима.

На овај начин, бивши шеф српске дипломатије и кандидат за генералног секретара УН посредно је потврдио спекулације да би могао бити председнички кандидат дела опозиције. Да се политика дебело уплела у цео случај док се сви позивају на пијетет према родитељима несрећних војника, сведочи и наставак полемике на релацији СНС-ДС.

– Јеремић четири године није био у Србији, сви ми остали који смо били у Влади Мирка Цветковића смо или суђени или хапшени, нико није осуђен, сви су мање-више ослобођени. Али, ево, и њега је дочекала та судбина. То није ништа друго него наставак политичког прогона – тврди председник ДС-а Драган Шутановац.

Функционер напредњака Миленко Јованов узвраћа да Шутановац очигледно сматра да „родитељи настрадалих гардиста, ваљда, спадају у другу категорију грађана и да немају права да сазнају истину о страдању својих синова“. Ништа боље није прошао ни заштитник грађана Саша Јанковић који је позвао да се „смрт војника и бол породице не злоупотребљавају за дискредитацију било кога кроз таблоиде“.

Министар Вулин међутим узвраћа да политизацију случаја „спроводе Јеремић и Јанковић, а не надлежни органи“.

Замајавање комисијама

Чињеница је да су заступници породица гардиста са проношлонедељном компјутерском реконструкцијом догађаја само потврдили налаз до којег је претходно дошла и независна државна комисија, као и два додатна вештачања страних форензичара, а то је да је гардисте убио неко трећи. Отуд Саша Јанковић указује да ће најављена нова државна комисија заправо радити оно што је урадила претходна – „али што не може да буде прихваћено на суду јер доказе изводе и цене надлежни органи, а не комисије“.