Прочитај ми чланак

ПОЛА ГОДИНЕ ОД НАПАДА на Борка Стефановића

0

Протестна шетња #1од5милиона у Крушевцу биће одржана у суботу, 1. јуна у 19 часова, поводом пола године од напада на једног од лидера опозиције Борка Стефановића у Крушевцу, најавили су организатори.

„Још увек смо на улици и боримо се за наша права“, поручили су они.

Окупљање грађана у Крушевцу ће почети у 17 часова на Тргу косовских јунака на платоу испред Дома синдиката где ће бити формирана „Слободна зона“, а од 19 часова ће бити организована протестна шетња.

Грађанима ће се, како најављују организатори, на градском тргу обратити председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, заменик председника и нападнути Борко Стефановић, председник Двери Бошко Обрадовић и председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић.

„Шест месеци од бруталног пребијања Стефановића у Крушевцу, шест месеци од почетка краја овог режима настављамо нашу борбу. Крушевац је први започео оно што смо сви наставили. Позивамо Вас да испратите протест у Крушевцу, и још једном станете раме уз раме са свим слободним грађанима. Насиље и пребијање неистомишљеника је оружје ове власти, а ми смо ту да им кажемо да на то нећемо ћутати“, навели су организатори протеста.

Протест 1. јуна у Крагујевцу: Шетња, па митинг на Ђачком тргу

Са Крагујевчанима ће, према официјелној најави, да шетају председник београдске општине Стари град Марко Бастић, који је и функционер Ђиласове Странке Слободе и павде, те члан Председништва Покрета слободних грађана Павле Грбовић, који ће, потом, и да им се обрате на Ђачком тргу.

Из ПСГ до скора су тврдили да је протест у Крагујевцу грађанаски само кад треба да говори неко из тог покрета, алудирајући на чињеницу да новом лидеру те политичке организације, глумцу Сергеју Трифуновићу, својевремено није било дозвољено да се обрати житељима центра Шумадије, пошто га организатор и демонстрација нису били позвали. Судећи по најави за сутрашњи протест, ПСГ је, ипак, дочекао својих „пет минута“ и у шумадијској и првој српској престоници.

Побуњени Крагујевчани и сутра увече ће, уобичајено већ, најпре, у 19 сати, да се окупе код некадашње робне куће Београд, одакле ће, опет уобичајено, да крену у шетњу улицама у центру града (Ђинђићевом, Пашићевом, 27. марта, Краља Александда Карађорђевића и Кнеза Милоша) до Ђачког трга, где ће да буде организован нови митинг са најављеним говорницима.

-Већ је одавно јасно да постоји пет милиона разлога да будемо на улици и да не смемо стати ни после пола године, наводено је у најави протеста.

Део шумадијске политичке јавности очекивао је да ће форма протеста у Крагујевцу, с обзиром да је на улицама, из суботе у суботу, све мање демонстраната, да буде промењен.

Организатори су, међутим, остали верно досашањем начину организовања демонстрација Крагујевчана незадовољних стањем у држави и граду, које постаје све алармантније. Локални медији управо су, наиме, објавили да је Крагујевац у минулих пет година, посредством само једне агенције, напустило више од 2.500 људи, који су у потрази за бољим и нормалнијим животом отишли у Немачу.

Колико их је побегло у друге развијене европске и прекоокеанске државе, још увек се поуздано не зна. Оно што се зна, јесте да се егзодус, пре свега младих, али Шумадинаца готово свих узраста – наставља несмањеном динамиком.

Обележавање пола године протеста, 20. протесни скуп у Шапцу

Пред Старом робном кућом окупило се око стотину Шапчана на 20. протестној шетњи.

Претходно је приређена изложба о напредњачким градоначелницима и председницима општина.

Александар Мијаиловић, предстваник Савеза младих Шапца, подсетио је на улогу и злодела коју чине напредњачки кадрови. Почев од Јутке, владара Бруса али и човека оптуженог за напаствовање седам жена; председника Гроцке Симоновића који је наредио паљење куће новинара Јовановића који је открио милионске крађе; градоначелника Суботице Лабана који је претио да ће свом суграђанину „гркљан ишчупати“ а при томе ваља силне милијарде народних пара; ту је наравно заменик градоначелника Београда Горан Весић који ће остати упамћен по вандализму, а листу закључује градоначелник Крагујевца Радомир Николић, који је овај град довео до банкрота.

Салко Карадаревић, члан Градског већа, позвао је грађане да се наредне суботе окупе у што већем броју како би достојно обележили пола године од почетка грађанских протеста. Циљ је да Србија буде слободна земља слободних грађана.

Након тога протесна колона упутила се уобичајеном трасом централним улицама града.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!