Прочитај ми чланак

ПОКС: Власт признала пораз и губитак већине у Београду

0

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) сматра да је трећа и последња неуспела седнице Скупштине града доказ да су СНС и СПС дефинитивно поражене на изборима у Београду тиме што су раније имале већину, а сада више немају.

– Ствар је врло проста, СНС и СПС су владале Београдом у прошлом мандату, а сада после избора нису у стању да саставе већину, што значи да су поражени. Да су имали већину како тврде, данас би изабрали макар председника Скупштине града Београда и јасно би саопштили да ту већини неће користити за избор градоначелника да би било нових избора који ће новој власти дати пуни легитимитет. Овако, потврдили су да су лагали народ све време како имају већину, а све да не би признали пораз чак и на овако намештеним и нерегуларним изборима у њихову корист – изјавио је након седнице потпредседник ПОКС и одборник у Скупштини града Београда, Владимир Ђорђевић.

На питање хоће ли опозиција сада формирати заједничку, јединствену листу на изборима у Београду, Ђорђевић је одговорио:

– Рано је разговарати о томе из простог разлога што не знамо да ли ће се најављени избори уопште и одржати. Да би опозиција, заједно са већином грађана Београђана, али и вероватно и читаве Србије, уопште дозволила да се физички одрже избори на дан када буду заказани, морају пре тога бити знатно побољшани изборни услови, а то значи да се очисти бирачки списак од гласача којима ту није место јер имају лажна пребивалишта и по закону немају право да гласају у Београду, као и да се отворе медији једнако за све учеснике избора.

– Уколико тога не буде, нећемо дозволити одржавање избора коју власт закаже, јер би то била нова превара грађана и узурпација и најбруталнија злоупотреба изборног процеса од стране једног човека и једне странке. Јасно је да је питање коалиција сада периферно и да је оно тек на дневном реду када се буде знало хоће ли уопште бити избора или не. Подвлачим, физички нећемо дозволити одржавање фарсе од избора какви су били прошли пут, да нам аутобусима довозе на гласање „Београђане“ из других градова и држава. Или ће избори бити фер и демократски као у свим нормалним државама, након договора власти и опозиције око изборних услова или их неће бити – објаснио је Ђорђевић.