Прочитај ми чланак

ПОКС изазвао потрес: Страшно ко нас чува – Ево какве све дипломе имају полицајци!

0

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) констатује да је стање у Министарству унутрашњих послова Републике Србије је алармантно. Честити и поштени полицајци којих је већина у нашем МУП-у налазе се у тешком материјалном стању, а услови рада су им све тежи и комплекснији. Питамо МУП-а Србије да ли је тачно да је рад запослених од позорника, патроле па до интервентне јединице – 12 сати?

„У децембру 2018. године извршена је систематизација која је припремила потпуну контролу владајуће странке над полицијом. Уведени су платни разреди, са коефицијентима и подкоефицијентима на основу који је настала огромна разлика у износу зарада између полицајаца, оних које виђамо сваки дан и који су на терену и оних који су руководећи кадар. Истовремено, одједном су се појавиле и признате су великом броју подобних дипломе са различитих факултета, и тако су доведени у исти положај оне који су завршили Полицијску академију и Правни факултет са онима који су стекли дипломе  Факултета који само у овој земљи могу да имају статус високошколских установа.“ изјавио је портпарол ПОКС-а Божидар Катић.

Ово је урађено са јасном и нимало скривеном намером да се корумпира и под контролу стави полиција. Смењивани су и уклањани сви неподобни кадрови, а на њихова места су довођени послушници, додатно мотивисани и награђени оваквим системом.

„Драстичан пример злоупотребе полиције у политичке сврхе и инструмент власти представља случај смене двојице храбрих инспектора – Митића и Миленковића. Ова смена инспектора је покушај заташкавања случаја Јовањица са јасном намером да се одговорни никада не изведу пред лице правде и не казне. Осим тога, ово је покушај застрашивања свих полицајаца који раде свој посао, одговорно, часно и по закону, а супротно вољи власти.“ наводи Божидар Катић.

Покрет обнове Краљевине Србије подржава у потпуности захтеве синдиката полиције за повећањем зарада од 15% и исплату једнократне помоћи запосленима у МУП-у, као и увећање службених дневница које сада износе 150 динара.

Поред ових корака за поправљање материјалног стања позивамо Министарство унутрашњих послова да измени систематизацију и на тај начин омогући равноправнију и поштенију расподелу зарада.