Прочитај ми чланак

Покренута иницијатива за расписивање избора за председника Србије! Вучић обећао

0

Посланичка група Демократске странке (ДС) у Скупштини Србије покренула је данас иницијативу за расписивање избора за председника државе, коју треба да потпише 85 посланика.

У иницијативи је између осталог наведено да актуелни председник Србије фактички сам обавља све послове, па и оне који спадају у делокруг надлежности Владе и Скупштине Србије.

„Константно утиче на рад свих других државних органа као што су Уставни суд, правосудни органи, органи територијалне аутономије и локалне самоуправе, државна предузећа и независна регулаторна тела“, додаје се у иницијативи.

Наводи се и да Вучић сам одлучује о свим важним државним питањима без икакве консултације са посланицима као легитимно изабраним представницима грађана, представницима најважнијих друштвених институција и без консултација са члановима политичке странке чији је председник и коалиционим партнерима.

„Не обавештава грађане Србије о важним политичким одлукама на начин којим би се грађанима омогућило да разумеју смисао, правац и практичне последице његове политике. Одбија да се јавно, јасно и прецизно изјасни о тзв. ‘Француско-немачком споразуму’ и о својој визији спољнополитичке оријентације Србије“, стоји међу тачкама у иницијативи.

Додаје се и да Вучић медијима не дозвољава да преиспитају његов рад и да омогуће представницима опозиције да изнесу своје предлоге како би држава требало да изгледа, као и да настоји да „потпуно обесмисли постојање свих државних институција, и свих политичких странака како би се он питао о свему“.

„Узимајући у обзир озбиљност тренутка у којем се држава налази, тешког економског положаја наших грађана и одсуства владавине права, ми, доле потписани народни посланици, захтевамо расписивање поштених, демократских и слободних избора за председника Републике (председничких избора) ради провере легитимитета ове власти“, истакнуто је у иницијативи.

Они су оценили да формално-правни услови за расписивање избора пос од подношења оставке актуелног председника Србије Александра Вучића у складу са одредбом члана 117 Устава.

Уколико иницијативу потпише 85 опозиционих посланика, односно сви опозициони посланички клубови и самостални посланици, чиме би изразили неповерење у легитимитет председника, био би испуњен услов који је поставио сам Вучић.

Вучић је на телевизији Прва рекао да уколико опозиција скупи потписе 85 посланика који сумњају у његов легитимитет, да ће он скупити још 85 посланика Српске напредне странке чији је председник, што би укупно чинило потребне две трећине потписа посланика, и да ће се ићи на референдум о неповерењу председнику државе.