Прочитај ми чланак

ПОГЛЕДАЈТЕ: Заветници на Путиновој школи за младе политичке лидере!

0

Руски председник Владимир Путин посетио је летњу школу за будуће политичке лидере, међу којима је било највише Срба, и пожелео им да постану истакнути политички лидери својих држава и народа.

„Млади депутати и политички лидери“ назив је једне од шест секција Руског омладинског форума „Територија смисла на Кљазми“, у Владимирској области, који протеклих дана био место сусрета младих депутата и политичких лидера из целе Русије и још 13 земаља: Србије, Црне Горе, Словеније, Шведске, Индије, Пољске, Украјине, Јерменије, Белорусије, Узбекистана, Мађарске, Молдавије и Јужне Осетије.

Форум је окупио око шест хиљада студената, магистара, научника, стручњака и предавача, старости од 18 до 30 година, са циљем да се међусобно повежу и размене искуства у различитим областима: информационим технологијама, политици, новинарству, раду невладиних организација, економији и науци.

Секција у којој су се обучавали будући политички лидери окупила је више од хиљаду младих политичких активиста, а српска делегација била је најбројнија међу гостима из иностранства.

Милица Ђурђевић и Данијел Игрец представљали су Српски сабор „Заветници“, који активно сарађује са Русијом.

11745578_10205681698734117_7016214094145858102_n (1)

„Учешће на форуму пружило је прилику да се упознамо са политичким и изборним системом у Русији, вредностима идентитета руског народа, геополитичком позицијом и основама унутрашње и спољне политике. Утисак је да се међу младим руским политичким лидерима гаје вредности толеранције, међусобног поштовања и уважавања различитог мишељења“, каже за Спутњик портпаролка „Заветника“ Милица Ђурђевић.

Ђурђевићева је с поносом додала да им је председник Русије Владимир Путин упутио писмо подршке и пожелео свим учесницима да постану истакнути политички лидери својих држава и народа.

Она истиче да су „Заветници“ остварили контакте са бројним политичким и омладинским организацијама и договорили сарадњу и заједничко деловање у наредном периоду.

11703196_10205673599691646_5113055783675681382_n

„Већ у септембру бићемо домаћини студентима историје са московског Универзитета Ломоносов у Београду, а говорићемо о савезу и пријатељству српског и руског народа кроз векове“, додаје Ђурђевићева. На форуму је учествовала и делегација Омладине Српске народне партије, на челу са председником Лавом Пајкићем.

Учеснике прве смене, која се бавила информационим технологијама, Путин је посетио и рекао им да Русија треба да претиче конкуренте на тржишту информационих технологија, ослањајући се на најбоље национално искуство и да никоме не треба да служи као алтернатива.

„Узимаћемо најбоље и кретаћемо се брже од наших конкурената“, казао је Путин, додајући да Русија у развоју информационих технологија треба да сарађује са земљама БРИКС-а, конкретно са Кином и Индијом.

Осим председника Путина, форум „Територија смисла на Кљазми“ посетили су и бројни представници руске власти, председник Централне изборне комисије Владимир Чуров, лидер комуниста Генадиј Зјуганов, десничар Владимир Жириновски и бројни руски научници и експерти.

Извор: rs.sputniknews