Прочитај ми чланак

Поднета кривична пријава против градоначелника Прокупља због корупције

0

Због, како кажу, основане сумње да је бивши градоначелник Прокупља и сада председник Привременог органа Милан Аранђеловић потписао уговор у коме је опрема за видео-надзор плаћена 101.647.860 динара, што је, додају, 4 пута више од реалне тржишне цене, антикорупцијски тим Усправне Србије поднео је прокупачком Вишем тужилаштву кривичну пријаву. Траже да се преиспита уговор, упореде цене и осуди потписник уговора за кога сумњају да је оштетио градски буџет за више стотина хиљада евра. Аранђеловић тврди да је све урађено по закону и одбацује оптужбе.

У Усправној Србији сумњају да је Аранђеловић искоришћавањем положаја првог човека Прокупља са намером извршио кривично дело Злоупотреба у вези са јавном набавком.


Ради се о великој корупцији која до сада није виђена на територији Прокупља и сигуран сам да, имајући у виду односе политичке моћи у граду, Аранђеловић није на врху коруптивног ланца, већ да су то његови локални партијски шефови који и не живе у том граду, већ преко послушника на локалу владају и лично се богате на рачун грађана. Због тога га охрабрујемо да у поступку пред правосудним органима изнесе пуну истину о томе од кога је и на који начин добијао инструкције за реализацију ове криминалне активности. Имајући у виду односе политичке моћи у прокупачком и топличком СНС-у, нећемо бити изненађени ако коруптивни трагови одведу до његових партијских шефова – каже Драган Добрашиновић, председник Усправне Србије.

Појашњава да је прокупачка градска власт почетком новембра 2022. године расписала јавни позив за Пројектовање, набавку и уградњу система видео-надзора на територији Прокупља, а да је у јануару 2022. године, након што су стигле две понуде (од којих је једна одбачена због непотпуне документације), потписан уговор са фирмом Macchina Security d.o.o из Београда.

У мају 2022. године израђен је Елаборат система безбедности који је садржао техничке карактеристике и цену предвиђене опреме, као и тачне локације на којима ће бити инсталиран видео-надзор. Према наведеном елаборату систем видео-надзора је био предвиђен на 50 локација у Прокупљу и обухватао је систем видео-надзора за кажњавање проласка кроз црвено светло, систем видео-надзора за кажњавање прекорачења дозвољене брзине, систем општег видео-надзора и препознавање таблица, систем видео-надзора објеката, игралишта, умрежење, мониторинг центар – појашњава Добрашиновић.

Уговор са изабраним понуђачем закључен је са роком трајања од 48 месеци, а уговорена вредност је износила по средњем курсу Народне банке Србије на дан закључења уговора 1.039.176 евра.

Ми смо у два наврата тражили да нам Градска управа достави спецификације инсталиране опреме, али како они то нису урадили, антикорупцијски тим Усправне Србије је непосредним опажањем извршио увид у део инсталиране опреме и упоредио плаћени износ са тржишним ценама. На основу те анализе утврђено је да је Град Прокупље опрему плаћао и до четири пута изнад тржишних цена, па је 191 камера за општи видео-надзор плаћена појединачно 81.480 динара или свака приближно 700 евра, док се малопродајна цена камере исте марке, истог модела и истих техничких карактеристика креће од 21.200 динара до 22.690 динара, односно од 180 до 194 евра – додаје Добрашиновић.

Каже и да је нелогичност између стварне тржишне цене и оне коју је Град Прокупље платио видљива и у пратећој опреми, па је метар ребрастог црева и пластичних каналица, чија је малопродајна цена, како тврди, између 50 и 120 динара, Град Прокупље плаћао 432 динара.

Папрена цена уградње видео-надзора на појединим локацијама у Прокупљу

Да је цена уграђене опреме вишеструко изнад тржишних цена Добрашиновић наводи и неколико примера укупне цене видео-надзора на појединим локацијама у граду.

Тако је систем видео-надзора са две камере на дечјем игралишту у Улици Милоша Црњанског 1.055.904 динара, односно 9.025 евра, систем видео-надзора са 8 камера на игралишту за децу у Улици Ћирила и Методија 3.625.152 динара, односно 30.980 евра, систем видео-надзора са 4 камере у вртићу Бисери 2 је 1.582.080 динара, односно 13.520 евра, систем видео-надзора са 10 камера у ОШ „9. Октобар“ – 2.297.760 динара, односно 19.640 евра, а систем видео-надзора са 6 камера у Историјском архиву Топлице – 1.642.800 динара, односно 14.040 евра – наводи Добрашиновић податке из документације.

Очекује од тужилаштва да реагује на кривичну пријаву коју је поднео, испита све околности, упореди цене и осуди Аранђеловића за злоупотребу у јавним набавкама.

Аранђеловић тврди да има доказе да је све по закону

Бивши градоначелник и председник Привременог органа Милан Аранђеловић каже да је доступан надлежном тужилаштву и спреман је да се одазове и одговори на све, како каже, лажи и неистине које је Добрашиновић написао у кривичној пријави.

Ми смо ове године имали контролу Државне ревизорске институције и њихов извештај се очекује после 20. децембра. Они су вероватно по нечијој пријави контролисали и тај уговор око видео-назора и рекли да је све чисто и урађено по закону. Сматрам да је ова кривична пријава само део политичког маркентинга, скупљање јефтиних политичких поена уочи предстојећих избора и урушавања мог и имена владајуће Српске напредне странке чији сам председник Окружног одбора и члан Главног одбора. Зато ћу, након што докажем да је све лаж у кривичној пријави, поднети контратужбу Добрашиновићу за увреде – наглашава Аранђеловић.

Додаје и да је видео-надзор уведен да би заштитио имовину грађана, смањио саобраћајне прекршаје и предупредио тешка кривична дела, те да се ради о камерама које су професионалне, за препознавање лица и да је купљена квалитетна опрема.

Милионски износи за београдску фирму од државних и јавних предузећа у Србији

Београдска фирма Macchina Security d.o.o последњих година од државних институција и јавних предузећа у читавој Србији добија милионске послове који се тичу обезбеђења, видео-надзора, мониторинга и безбедности.

Тако су крајем 2021. године добили посао инсталирања система за мониторинг, безбедност и оптимизацију вредан 50 милиона динара од фирме нишког ЈКП Медиана, а само неколико месеци након тога, почетком прошле године за реализацију пројекта „Паметни Ниш“ плаћено им је око 70 милиона динара на тендеру који је расписала Канцеларија за локални економски развој.

Идеја је, како је писало у пројекту, да Ниш добије систем који ће контролисати неколико кључних ствари које се тичу грађана, а предвиђена је набавка система за приказивање тренутне заузетости паркинг места, укључујући паркинг места за инвалиде, система за праћење саобраћаја на приступним путевима, као и мониторинг центар који ће служити за праћење и управљање свим системима паметног града.

Према званичним подацима Агенције за привредне регистре, власник фирме  Macchina security је Велибор Буљевац, који је повезан са још неколико фирми које су регистроване на истој адреси у Београду.

Поред Ниша, ова фирма је радила послове и са градовима попут Сомбора, Панчева, у Ужицу су уграђивали систем за препознавање регистарских таблица, са ЈГСП “Нови Сад” и Градском општином Младеновац мониторинг центре са контролорима видео-зида, са Чачком за систем са СОС сигурним тачкама, Општином Аранђеловац за један систем заузетости паркинг места.

У неколико, од поменутих градова, према подацима АПР-а, Macchina security отворила је своје огранке или „ћерке фирме“. Тако је и у Нишу још почетком 2020. године, регистрована Macchina security НИ018 д.о.о са 100% власничким уделом фирме из Београда.