Прочитај ми чланак

Почиње фешта! Алексић звао сељаке да са парадајзом у руци дођу код Вучића! ВИДЕО

0

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је у четвртак 15. јула да би пољопривредници из целе Србије требало да тракторима дођу у Београд и незадовољство због катастрофалне ситуације у пољопривреди искажу испред Владе Србије и зграде Председништва Србије, јер се ту доносе одлуке због којих су „принуђени да бацају плодове свог тешког рада“.

„Председник Србије Александар Вучић и министар пољопривреде Бранислав Недимовић непрекидно лажу српске сељаке, којима предлажем да не деле и не бацају парадајз у Лесковцу, него у центру Београда. Ако пољопривредници могу да протестују у центрима главних градова Француске, Шпаније и Холандије, зато бисмо ми ћутали? Да ли је њима теже него нама“, упитао је Алексић.

Алексић је упозрио да је пољопривреда у Србији „пред колапсом“ и да следи велика криза чији ће узрок бити потпуно одсуство било какве стратегије Министарства пољопривреде, Недимовића и Владе Србије.

„Очигледан доказ да се систем потпуно распао је то што Министарство пољопривреде ове године први пут у последњих 10 година није расписало јавни позив за подстицаје у пољопривреди и руралном развоју. Подршка државе је из године у годину све мања, што показује вишегодишње кашњење исплата субвенција, па данас има више од 6.000 одобрених а неисплаћених захтева по основу субвенција и подстицаја из ранијих година“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да пољопривреда заслужује далеко већу подршку из буџета од других грана привреде, пошто у тој области ради убедљиво највише људи, односно више од милион и по грађана Србије, и додао да пољопривреда учествује са око 50 одсто у расту или паду бруто друштвеног производа (БДП).

Алексић је додао да је слична ситуација и са другим пољопривредним производима за које пољопривредници могу да рачунају да ће наплатити свој труд и рад само ако буде несташице на тржишту Србије или ако у другим државама буду слабији род и квалитет услед неповољних климатских услова.

„Народна странка захтева увођење кризног буџета за обезбеђивање заштитних цена пољопривредних производа услед поремећаја на тржишту“, истакао је Алексић.

Алексић је рекао да Недимовићу, међутим, нису битни произвођачи парадајза из Лесковца и остали пољопривредници Србије, него му је „најбитнији његов партијски колега Маријан Ристичевић, за чије удружење увек има новца из буџета“.

„Тако су недавно удружења која се доводе у везу са Ристичевићем добила од Министарства пољопривреде 1,65 милиона динара и то за пројекте ‘Подстицајима до унапређења’ и ‘Школа за унапређење дигиталне писмености жена из руралних области’“, навео је Алексић.