Прочитај ми чланак

ПОЧЕО ПРОТЕСТ: Хиљаде Албанаца окупирало Скопље, узвикују УЧК, жандармерија засута камењем

0

6

Контрапротест Македонаца отказан. Јавне личности из Македоније позвале да се не излази на протесте како би се избегли сукоби.  Демонстранти гађали каменицама полицију, а неколико њих је приведено.

Околне продавнице и тржни центри су били затворени, а више страних амбасада је своје запослене послало кућама, као и велики део запослених у државној администрацији.

Истовремено, протести албанске заједнице у знак подршке Албанцима у Македонији одржани су у Тирани и Бриселу.

Протесте у Тирани организовала је Црвено-црна алијанса испред зграде амбасаде Македоније, објавио је портал Балканвеб, а лидер ове алијансе Крешник Спахиу тврди да су Албанци од македонском окупацијом и позвао албанске политичке партије да се уједине у један национални пакт.

Он је македонског премијера Николу Груевског назвао „монструмом за Албанце“ и затражио његову оставку.

7
Неколико хиљада Албанаца окупило се на протесту. Узвикују пароле УЧК и носе албанске заставе.

Неколико хиљада Албанаца окупило се на протесту. Узвикују пароле УЧК и носе албанске заставе. Демонстранте је испред суда сачекао кордон полиције наоружан дугим цевима и опремом за разбијање демонстрацијa, jавља извештач РТС-а.

Полиција у приправности

Јаке полицијске снаге су распоређене на свим критичним местима у македонској престоници. Министарка унутрашњих послова Гордана Јанкуловска је истакла да је полиција одлучна да ништа не препусти случају.

Најавила је да ће бити предузете све законске мере за спречавање насиља и агресије који су супротни правилима мирних протеста, преноси Танјуг.

Протести и контрапротести се у Скопљу одржавају упркос апелима врха власти и представника међународне заједнице, као и опозиционих страна који су позвали грађане на смиривање тензија.

Премијер Никола Груевски поново је апеловао на мирне протесте

Премијер Никола Груевски поново је апеловао на мирне протесте које су Албанци у Македонији започели незадовољни пресудом у случају „Монструм“. Реч је изреченим казнама доживотног затвора за шесторицу Албанаца одговорних за убиство петорице младих Македонаца уочи Ускрса 2012. године.

Протести су се иначе последњих дана проширили и ван граница Македоније. Албанци, протестују у Тирани и испред седишта УН у Њујорку. За данас протести су заказани у Бриселу, а у сутра у Берну.

Министарство за спољне послове Македоније упутило је протестне ноте амбасадорима Албаније и Косова у Скопљу због ставова у вези са протестима у Македонији, објављено је на званичној веб страници тог министарства, преноси Танјуг.

Косово и Албанија стали уз терористе

У ноти се каже да ставови званичника двеју земаља могу да се сматрају за мешање у унутрашње послове ове земље.

Македонски медији преносе да је „амбасадорима двеју држава речено да ставови и интерпретације које доводе у питање функционисање законске државе и судства као независног од власти у Републици Македонији заједно са политичким оценама високих политичких представника не доприносе добрим, конструктивним, позитивним, пријатељским и добросуседским односима“.

Амбасадору Косова у Скопљу је, како се наводи, уручена и протестна нота због паљења македонске државне заставе на протестима у Приштини одржаним 8. јула.

Македонски председник Ђорђе Иванов је оценио је јуче у Охриду да ће се паљење македонске заставе у Приштини негативно одразити на само Косово.

„Познато вам је какво је стање у вези са Косовом и таквим поступцима, посебно са паљењем заставе, више штете су нанели себи због тога што су слику са паљењем заставе на Косову пренели сви медији“, рекао је Иванов.

(РТС)