Прочитај ми чланак

Почео албански (исламистички) устанак у Скопљу?

0

Albanci protesti u Skoplju

Албанске политичке странке, Приштина и Тирана забринути због религиозног карактера који су попримиле демонстрације у Скопљу. Демонстранти махали заставама са арапским натписима и узвикивали „Алаху Екбар“. Повређено двадесетак особа.

„Проблеми Албанаца у Македонији су политичког и националног карактера и нема места верским обележјима… Верски покличи и заставе стварају забуну међу Албанцима и скрећу пажњу са стварних проблема“, рекао је неименовани званичник владе у Тирани агенцији ИНА.

Сличну поруку упутиле су и власти у Приштини.

Иако су заставе са арапским натписима биле део иконографије и на ранијим протестима у Скопљу, реакција Тиране и Приштине и страх од ширења верског утицаја међу Албанцима подударио се са најавама акција радикалних исламиста, повратника са фронтова у Сирији и Ираку, на Косову и у Албанији.

Сукоби су избили у македонској престоници пошто је неколико хиљада младих Албанаца напало кордон полиције који је обезбеђивао протест. Повређено је 20 особа, међу којима и припадници полиције, саопштио је македонски МУП.

У серији извештаја шиптарских и западних обавештајаца као центар за регрутацију радикалних исламиста за ратове у Ираку и Сирији, али и као њихова база приликом повратка на Космет означен је Качаник.

Приштински медији су протеклих недеља упозоравали да ветерани ратова у Ираку и Сирији спремају нападе на територији Косова и Метохије и Албаније, а после тих чланака ухапшене су три особе.

(РТС)