Прочитај ми чланак

Пленковић: Трагедија која се десила је „великосрпска агресија“

0

Хрватски премијер Андреј Пленковић не одустаје од тврдњи да се у протеклом рату догодила "великосрпска агресија" и каже да то није флоскула него "трагедија која се догодила Хрватској и Босни и Херцеговини".

626099_pm-andrej-plenkovic-cropped_f

Упитан да коментарише изјаву српског премијера Александра Вучића да је хрватски говор о великосрпској агресији само испразна тврдња, Пленковић је рекао да је његов став децидан и јасан што се тиче „великосрпске Милошевићеве агресије“.

– Нажалост није реч о флоскули него о трагедији која се догодила Хрватској и Босни и Херцеговини – рекао је Пленковић новинарима, пренела је ХИНА.

Хрватски премијер је иронично приметио да Србија не треба лекције оних који сматрају да „историја почиње флоскулом о великосрпској агресији“.

Он је поновио да је Хрватска резерва у погледу отварања поглавља 26, о образовању и култури, била аргументована и односи се на обавезе које је Србија преузела у погледу испуњавања задатака према хрватској мањини када је реч о средњошколском и основношколском образовању.

– Чињеница да је Хрватска дала сагласност за отварање два поглавља јасан је сигнал о прецизним хрватским аргументима, а не о априорном ставу – рекао је Пленковић по доласку на састанак на врху челника 28 земаља чланица ЕУ-а у Бриселу.

Поновио је и да Хрватска наредне четири године жели да искористи за решавање бројних преосталих питања из „времена агресије на Хрватску, која су објективно гледајући препрека пуној нормализацији односа и окретању према будућности, према економским темама и развоју“.

– Мислим да постоји довољно политичке зрелости да овај тренутак искористимо за тај процес – рекао је Пленковић.