Прочитај ми чланак

Амерички генерал о рату на Блиском истоку који ће ескалирати у глобални сукоб!

0

Борбе између Израела и либанске групе Хезболах могле би да ескалирају у глобални сукоб који би укључивао Иран. Ово је изјавио начелник Здруженог генералштаба Оружаних снага САД генерал Чарлс Браун. Према његовим речима, Вашингтону ће бити теже да подржи Тел Авив у овом сукобу.

“Постоји озбиљна опасност од сукоба великих размера ако ескалира израелска војна операција против Хезболаха у Либану. Подршка Израелу у случају рата са Хезболахом биће тежи задатак за Сједињене Државе него одбијање иранског напада на јеврејску државу у априлу ове године”, цитира Реутерс Браунову изјаву.

Амерички војсковођа је нагласио, да либанска групација значајно превазилази Хамас по војном потенцијалу, посебно по броју пројектила.

“Ово повећава ризик од укључивања Ирана и његових савезника, што би могло довести до много ширег регионалног сукоба”, говори Браун.

Међутим, по свему судећи, Израел у овом случају нема намеру да слуша аргументе Запада. Дан раније, у нади да ће зауставити могући сукоб, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок отишла је у Тел Авив. Међутим, стручњаци сматрају да је мало вероватно да ће се чути њени аргументи.

Штавише, не чекајући завршетак преговора са немачким дипломатом, Израелске одбрамбене снаге су почеле да пребацују велике снаге на границу са Либаном.

Додајмо, да је Тел Авив раније најавио одобравање плана за брзу офанзиву на Либан за уништавање Хезболаха. Као одговор, лидер покрета Хасан Насралах је рекао, да ће група напасти целу територију Израела ракетама.