Прочитај ми чланак

Плавшићева: Караџић би требало да служи казну у Србији (ВИДЕО)

0

 

Бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић изјавила је ексклузивно за Спутњик, након изрицања пресуде Радовану Караџићу, да мисли да ће и Караџић доживети слободу као и она и да би било најбоље да казну служи у Србији.

„То би му више значило, него да су му дали коју годину казне мање“, каже она за Спутњик.

Плавшићева подсећа да је својевремено тадашњи министар спољних послова Горан Свилановић писао Хашком суду захтев да њу на издржавање казне упуте у Србију и Црну Гору. Захтев је био одлично образложен, али је тада убијен Зоран Ђинђић и стигао је одговор да је захтев одбијен јер је земља нестабилна.

„Србија је данас стабилна земља на путу ка ЕУ, европски званичници нас стално посећују и нема разлога да нас одбију, тим пре што Србија и Република Српска нису иста држава, па би он био у иностранству“, истиче Плавшићева.

Она понавља да верује да ће и Караџић дочекати слободу. 

„Ја сам добила 11 година и мислила сам да нећу доживети слободу. Не мислим да је он неће доживети“, изјавила је Плавшићева.

Коментаришући пресуду по којој је Караџић крив за геноцид у Сребреници, Плавшићева је рекла:

„Ако је геноцид онда убијају жену и децу, али ја сам видела да их спасавају.“

„Нисам била особа од поверења Радована Караџића. Дошла сам после њега, јер је подигнута оптужница. Тежина оптужнице је велика, а нема ничег црно на бело што се тиче споразума са Холбруком“, рекла је Плавшићева, имајући на уму договор који је Караџић својевремено направио са америчким дипломатом Ричардом Холбруком према којем ће се повући са свих функција у Републици Српској и Српској демократској странци у замену за то да не буде процесуиран. 

Плавшић истиче и да је спасила РС тако што је применила Дејтонски споразум, а да јој је „важнија РС него једна особа“.

„Животни сам оптимиста, не рачунам на образ међународне заједнице, већ на то да су толико забраздили да ће неко рећи — доста! На крају, Дејтон је њихово чедо и веома су сујетни“, наводи Биљана Плавишић.


Она додаје и да у Хагу нема говора о правди, а на питање о улози Америке у догађајима у БиХ каже:

„Када слажете мозаик, Америка је водила политику која је држала муслиманима страну“, примећује она, али и напомиње:

„Сила која има моћ у топузу никада неће признати грешку.“

Говорећи о резултатима ратова деведесетих, Плавшићева оцењује:

„Хрватска је савршено прошла, Црна Гора се одвојила, а ми смо остали без Косова и Метохије. Ја бих много жртвовала само да Косово и Метохија остану у Србији.“

Спутник