Прочитај ми чланак

ПАРОВИЋ: Вучић потписао! Србију продао најмоћнијем нуклеарном лобију; Ту су и Руси

0

Након јучерашње Вучићеве посете Макрону, СНС посланик Зоран Драгишић је већ данас званично поднео захтев за укидање забране изградње нуклеарних електрана и складиштење нуклеарног отпада. О томе шта је Александар Вучић у име Србије заиста договорио, шта се крије иза "посла са нуклеаркама", да ли ће Србија постати светска депонија нуклеарног отпада и ко стоји иза тих планова, открива за Србин.инфо Мирослав Паровић.

„Укидање мораторијума на изградњу нуклеарних електрана и постројења за прераду и складиштење нуклеарног отпада, отвара велику опасност јер омогућава власти да страним партнерима понуди могућност да се у Србији праве геолошка одлагалишта за трајно чување нуклеарног отпада. И управо та опција да се на истоку наше земље граде нуклеарне депоније и представља цену коју је Вучић одлучио да плати како би га моћни нуклеарни лоби узео у заштиту пред надолазећим политичким изазовима, који прете да уздрмају и оборе његову личну власт. Подсећам на чињеницу да је управо нуклеарни лоби један од ретких који још увек несметано функционише на глобалном нивоу и унутар њега Американци, Руси, Кинези и Французи без икаквог проблема договарају и реализују нове пројекте. Та чињеница је посебно опасна јер у највећој мери паралише унутрашње отпоре. Рецимо, тако јак лоби не постоји у сектору који се бави производњом батеријских система, па је побуна против рударења литијума код нас веома велика“, истиче Мирослав Паровић.

„Морамо изаћи из стања парализе и кренути у акцију. Србија не сме да постане држава у којој ће се трајно одлагати нуклеарни отпад из француских и белгијских електрана! Ми смо на својој кожи осетили какве епидемије најтежих болести је изазвало бомбардовање осиромашеним уранијумом, а при томе таква муниција је коришћена само на територији Косова и Метохије. Стога не смем ни да помислим до чега би могло да доведе довожење и складиштење хиљада тона нуклеарног отпада. Због тога је мој позив да се не часи ни часа, већ да се предстојећи локални избори искористе да се ова тема гурне у први план и да се мобилише народ на самоодбрану“.

„Нажалост, парламентарна опозиција се по традицији бави сама собом и својим играма моћи, тако да преостаје само да се независне друштвене и политичке групе самоорганизују па да заједно побунимо народ. Лично, са својим искуством из струке, али и са политичким искуством које имам, стојим на располагању и уједно позивам људе да ми се јаве како би смо што пре формирали фронт за одбрану Србије преко којег би се обични људи укључили у борбу. Прва битка нека буде захтев за националним референдумом о нуклеарној енергији“, апелује лидер Народног слободарског покрета.