Прочитај ми чланак

ПAРЛAМЕНТAРНИХ ИЗБОРA НЕЋЕ БИТИ: О председничком кандидату СНС одлучује за викенд

0

Aлександар Вучић дневно добија истраживања јавног мњења и одлуку о председничком кандидату СНС-а донеће у недељу на основу последњих резултата.

Како сазнаје „Блиц” из Вучићевог окружења, премијер и лидер напредњака ће подржати Николића ако буде постојало 50 одсто шанси да актуелни председник Србије победи у другом кругу.

Вучић се плаши да би долазило до великих несугласица међу министрима ако би он отишао са места премијера.

– Није му нимало лако, заиста је у тешкој ситуацији. Свакодневно разговара са истраживачима, са људима из агенције која ће радити кампању. Колико је тешка ситуација, најбоље говори податак да је Вучић снимио чак три различита предизборна спота – у једном подржава Николића, у другом је сценарио такав да се лично кандидује док је радио један који може да се емитује без обзира на то ко ће бити кландидат – наводи један од блиских сарадника Aлександра Вучића.

Приче да ће се кандидовати како би утврдио апсолутну власт, према речима нашег саговорника, нису оправдане.

– Нико нормалан не би напустио тек тако место премијера. Као председник, Вучић би могао да добије одређена овлашћења од владе, да се више бави обновом школа и болница или да подиже наменску индустрију као врховни војни командант, али то је много мање од оног што су задужења председника владе. Зато сви који причају о неком утврђивању моћи кроз председничку фотељу, измишљају – наводи извор нашег листа.

Исти саговорник открива зашто Вучић има дилему.

– Прво, мање ће се радити у Влади јер неће бити никакве контроле, а друго, велико је питање ко би могао да га замени. Било је ту прича да би нови премијер мога да буде Душан Вујовић па Зорана Михајловић, Aна Брнабић, чак и Томислав Николић… Међутим, проблем је што они једни другима нису ауторитети. Да ли мислите да ће Ивица Дачић или Зорана Михајловић неког да слушају сутра – пита наш саговорник.

Опција у којој ће председник државе бити из неке друге политичке опције такође је незамислива јер би то створило бројне проблеме. Председник би, по оцени саговорника, приговарао за сваку ситницу, за сваки урађен посао, а то би значило да се све ради знатно спорије, да би било сигурно много опструкција.

– Николић је много лакша мета. Вучићу је јасно да ће сви остали кадидати играти на његову „главу“, а да ће много лакша мета да му је скину бити Николић него он лично. И управо је то главни разлог што би ушао у трку за Aндрићев венац – закључује извор „Блица“.

Према последњим истраживањима агенције „Фактор плус“, Вучић био победио у првом кругу са 55,2 одсто подршке, док би Николић у првом кругу имао 36,2 одсто. У оба случаја, следе Вук Јеремић и Војислав Шешељ чија подршка се креће око 12 одсто.

Парламентарних избора неће бити

Парламентарних избора дефинитивно неће бити, одлучио је Aлександар Вучић. Након консултација са најближим сарадницима, премијер је закључио да није време.

– Дуго је разматрана опција да буду расписани и парламентарни избори, али је ипак рачуница да је већина стабилна и да за тим нема потребе – наводи наш добро обавештени саговорник.

Већ раније премијер је обавестио све сараднике да избора за Град Београд неће бити и да ће они сачекати 2018. годину, када истекне пун мандат градске власти.

Претходни, такође ванредни избори одржани су априла прошле године, па и не би требало очекивати да се после само годину дана расписују нови.