Прочитај ми чланак

ПАЛА ВЛАДА У ПРИШТИНИ, СЛЕДЕ ИЗБОРИ: Посланици изгласали неповерење Иси Мустафи!

0

На ванредној седници косовске скупштине изгласано је неповерење косовској влади, јавља дописник Б92 из Приштине.

За пад владе гласало је 78 посланика, док је њих 25 било против, а три посланика су остала уздржана. За изгласавање неповерења гласали су и посланици Демократске партије Косова, која је била коалициони партнер у влади премијера Исе Мустафе.

После изгласавања неповерења, на Косову морају да буду одржани превремени избори најкасније у року од 45 дана од данас. Како јавља наш дописник, као вероватан датум за њихово одржавање помиње се 25. јун. РСЕ наводи да су у опцији 11. и 18. јун.

Захтев за изгласавање неповерења влади поднела је Иницијатива за Косово, уз подршку Алијансе за будућност Косова и Самоопредељења, као и 12 посланика из партија на власти.

Косовски премијер Иса Мустафа рекао је на почетку скупштинске седнице да је предлог за изгласавање неповерења влади „политички, без аргумента и да за циљ има сакривање ранијих коруптивних афера“.

„Петиција има за циљ дестабилизацију земље и циљ је сакривање коруптивних афера одраније. Ми имамо највише успеха у борби против екстремизма, миграције и корупције. Ова влада је спровела многе реформе, наследили смо дугове одраније, али смо испунили обавезе и повећали буџет, отписали смо дугове и остварили буџетску стабилност. То говори о кредибилитету ове владе“, рекао је Мустафа, преноси РТК 2.

Демократска партија Косова (ДПК) рекла је раније да ће подржати захтев за изгласавање неповерења Влади Косова, у којој је у коалицији са Демократским савезом Косова (ДСК), изјавио је данас шеф посланичке групе Зенун Пајазити.

Он је говорећи у име ДПК набројао неуспехе Владе Исе Мустафе и позвао посланике да изразе вољу грађана Косова, истичући да нема координације међу коалиционим партнерима.

„Цела партија (ДПК) урадила је немогуће да обезбедимо координацију (међу коалиционим партнерима). Данас смо дошли овде јер немамо координацију. Ми смо јединствени у нашим ставовима. Због тога позивам посланике да (у гласању) изразе ту вољу“, рекао је Пајазити.

Шеф посланичке групе ДСК Исмет Бећири изјаснио се против неповерења Влади и оцене да је Косово имало премијера који је најуспешнији у последњем периоду, али је додао да је такав захтев (за неповерење Влади) демократски инструмент. Он је казао да опозиција са 30 посланика не може да обезбеди пад Владе.

Шефица посланичке групе Иницијатива за Косово Ваљдета Бајрами рекла је, образлажући предлог да се влади у Приштини изгласа неповерење, да она није испунила многе ствари, да је потписала штетне споразуме у Бриселу, те пристала на лош споразум о демаркацији са Црном Гором. Како је казала, гласање о неповерењу је једина опција, а превремени избори су једини излаз у овом тренутку.

У скупштинској сали се, иначе, налази већина посланика Демократског савеза Косова, као и посланици опозиције, али и министри у влади.

Председник Скупштине Косова Кадри Весељи је раније у телефонском разговору са замеником помоћника државног секретара САД Хојтом Брајаном Јијем ррекао да има застоја у одлучивању о захтеву за изгласавање неповерења Влади Косова, али и о сагласности о демаркацији границе са Црном Гором.

САД су до сада неколико пута косовским званичницима ставили до знања да очекују од власти да се на дневни ред данашње седнице уврсти и питање демаркације, као и да о томе треба да се одлучује пре него што се буде расправљало о захтеву за изгласавање неповерења Влади.

Представници Срба: Косовска влада је болесник на апаратима

Поред зграда Владе и Скупштине Косова, пред почетак седнице Скупштине, на којој треба да буде размотрен захтев за изгласавање неповерења Влади, распоређен је велики број полицајаца.

Представници Срба у косовској скупштини неће данас гласати за демаркацију граничне линије са Црном Гором, изјавио је потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић.

Он је за РТС рекао да је косовска влада „болесник на апаратима“ и да се само поставља питање ко ће искључити те апарате и огласити да влада не постоји.

„Мислим да је косовска влада ‘болесник’ који је на апаратима већ дуже време и сада се само поставља питање ко ће искључити те апарате, ко ће огласити да влада не постоји и да постоји надметање измедју ПДК и ЛДК ко ће бити оптужен за то“, навео је Стојановић.

Стојановић је казао да су избори неминовни и да је то „више него јасно“, а да се само поставља питање „ко ће бити тај кривац који је искључио апарате“.

„Ништа друго се данас неће дешавати. Да ли ће косовска влада пасти данас или за недељу дана, сасвим је небитно. Јасно је да се иде на нове изборе, а ко ће и како ће се приказати међународној заједници као конструктиван, а ко као неконструктиван. То је борба коју Албанци воде између себе и то нас не интересује“, додао је Стојановић.

Он је додао да се дуже време води игра између ПДК и ЛДК о томе ко је крив за то што демаркација не може да се усвоји.

„Више је него јасно да Срби за то неће гласати, али и да они сами имају проблем са својим посланицима како да их убеде да за то гласају“, додао је потпредседник косовске владе.