Прочитај ми чланак

ПАКЛЕНИ ПЛАН: Терористи ОВК спремају крвопролиће у Македонији

0

Терористи Ослободилачке војске Косова (ОВК) спремају крваве сукобе у Македонији уколико председник Ђорђе Иванов не попусти и не да мандат за формирање владе шиптарској марионети Зорану Заеву, упозоравају безбедносни званичници из Скопља.

Они наводе да је то план Б, који је у петак најавио лидер највеће албанске партије у Македонији Демократске уније за интеграције (ДУИ) Али Ахмети након договора с албанском министарком одбране Мими Кодели.

Коделијева је, наиме, само два дана након што је Иванов, упркос притисцима Запада, одбио да повери мандат за формирање владе лидеру Социјалдемократског савеза за македонију (СДСМ) Зорану Заеву, брже-боље отпутовала у Македонију. Она се с Ахметијем у петак ујутру састала у Струги.

Њих двоје су имали састанак иза затворених врата у просторијама Међународног универзитета, након чега су разговарали са студентима. Одмах након тога Ахмети је изашао у медије са изјавом да има резервни план уколико Иванов не буде пристао на шиптарски ултиматум о формирању македонске владе.

– Имамо план Б. О томе ћемо разговарати на састанку врха странке – рекао је Ахмети, али није желео да открије детаље тог плана.

Ахмети може да мобилише милитанте

Међутим, извори из македонских безбедносних кругова упозоравају да Ахмети спрема крвопролиће.

– Не треба заборавити да је Ахмети био оснивач ОВК и бивши врховни командант њене фракције у Македонији Ослободилачке народне армије (ОНА), која је изазвала рат 2001. То значи да има искуства у мобилисању милитаната и сасвим сигурно има могућности да их наоружа – наводи извор из безбедносних структура у Скопљу.

Он додаје да је Ахмети и даље у вези са старим саборцима, а будући да има подршку Тиране и Приштине, не би му било тешко да поново окупи армију.

– Чули смо Едија Раму и Хашима Тачија, који прете ратом Македонији уколико њихова влада не буде направљена у Скопљу. Због тога сумњамо да њихови терористи планирају напад попут оног који су извели у мају 2015. у Куманову. Тада је полицији и војсци требало пет дана да очисти град и околину од милитаната ОВК – наводе извори из безбедносних круга.

Стручњаци, међутим, упозоравају да би сада сличан напад као у Куманову био много крвавији и да би се вероватно проширио на цео северозапад Македоније, где има највише Албанаца.

– Ново Куманово могло би да доведе до ширег сукоба налик ономе из 2001. Проблем је, међутим, што се овога пута он не би завршио брзо, већ би се проширио на цео Балкан. Шиптари очигледно не одустају од идеје „велике Албаније“, те су због тога угрожене и Србија, Црна Гора и Грчка – сматрају аналитичари.

Заев: Иванов мора да ми да мандат по сваку цену

О томе да Албанци спремају насилни сценарио за преузимање власти у Македонији говоре и изјаве њиховог пиона Зорана Заева.

Он је у петак рекао да ће Иванов по сваку цену морати да му да мандат за формирање владе.

– Ђорђе Иванов мора да поништи своју одлуку и да поштује устав. Ту је све јасно као дан. Смешни су сви изговори да ми не да мандат – рекао је Заев, који је одбацио могућност организовања нових парламентарних избора.

Подсетимо, Иванов је у среду одбио да повери мандат за формирање владе Заеву, чија је СДСМ на изборима 11. децембра била другопласирана. Заев је заједно са албанским странкама прикупио 67 посланичких потписа, шест више од неопходних 61.

Проблем је у томе што је Заев пристао на све албанскеуслове које диктира Тирана, а међу њима је и да албански језик буде изједначен с македонским на територији целе земље. Македонци сматрају да би тако изгубили идентитет и да је то увод у поделу земље.

Македонци би желели да на челу државе виде бившег премијера Николу Груевског, чија је коалиција ВМРО-ДПМНЕ добила највише гласова на изборима. Он је првобитно добио мандат за формирање владе, али је одбио да прихвати албанске услове, због чега су се Албанци окренули Заеву.