Прочитај ми чланак

Пајтић: Вучић ће у Владу с некима из опозиције да би увео санкције Русији

0

"Колико дуго ће Србија чекати на формирање нове владе зависи од рата у Украјини, за који се председник Србије Александар Вучић нада да ће бити разрешен што пре", оцењује професор Правног факултета у Новом Саду и бивши председник Демократске странке Бојан Пајтић.

– Нема никакве дилеме да ће он (Вучић) у једном тренутку бити изложен притисцима да уведе санкције Русији, да то неће моћи да избегне, пошто данас нема сиве ситуације у свету, она је црно-бела и од сваког се очекује да се декларише – рекао је Пајтић у Дану уживо на Н1.

Додао је да је Вучићу важно да изабере партнере са којима ће моћи да реализује ту политику, али и да пребаци одговорност због тога што ће предузети тај корак према Русији.

– Неће бити брзо нове владе, ја претпостављам тек за који месеца да ће бити конституисана – оценио је он.

Према његовим речима, питање је да ли Вучић може да „приушти луксуз“ да направи владу са про-путиновским СПС-ом.

– Не би било неочекивано да направи владу са мањинским посланицима, али на њих не може да пребаци одговорност, па је могуће да потражи савез са неком странком из редова про-демократске опозиције, али то би за њих значило политичко самоубиство – сматра Пајтић.

Па ипак, могуће је да се међу појединачним посланицима „нађе нека Чомићка“, рекао је он мислећи на министарку за људска и мањинска права и друштвени дијалог у одлазећој влади Србије, Гордану Чомић, која је била функционерка Демократске странке.

Пајтић сматра да је на изборима 3. априла Вучић извојевао „Пирову победу“ и да би председник вероватно волео да је било могуће „да је неко други победио на шест месеци“.

– Ако уведе санкције Русији он ће великом броју својих бирача да се замери, како год спаковао ту одлуку – говори Пајтић.

Упитан на који начин Вучић припрема терен за увођење санкција, каже да су провладини медији „већ направили коперникански обрт“: Говоре о томе колико је потребно да Србија „не буде сентиментална“, а помиње се и да је Русија деведесетих гласала за санкције СРЈ.

– Ствара се контекст у ком би та одлука (да Србија уведе санкције Русији) била нешто лакша – казао је Пајтић.

Сматра да Вучић може да задржи део бирача, али подсећа да је Путин популарнији од Вучића у Србији и да би део гласача који је склонији руском председнику могао да му окрене леђа.

Преговори о влади би требало да буду главна вест, каже Пајтић, а уместо тога изгледа „као да парламентарне изборе нисмо ни имали“.

На питање о Вучићевој изјави да ће предложити нове изборе у Београду ако то затражи највећа опозициона опција у главном граду, Пајтић каже да се председник нада да ће добити на времену.

Говорећи о сусрету Вучића са председником Странке слободе и правде Драганом Ђиласом, каже да „није најблагороднији приступ“ што се легитимише то да о свему одлучује Вучић као да институције не постоје, иако мисли да је Ђилас имао добру намеру.

Упозорава да је „немогуће веровати“ Вучићу и да на поновљеним изборима може бити још више колона у Београду, што може само штетити опозицији.

Коментаришући то што је председнички кандидат Здравко Понош изјавио да не зна да ли ће основати покрет или странку, каже да би још једна била „заиста превише“.

– Хиперпродукција странака је непримерена и не води ничему – оценио је Пајтић.