Прочитај ми чланак

ПАЈТИЋ ВОЈВОЂАНСКИ ДУКЉАНИН: У Новом Саду оснивају своју академију науке

0

pajtic

САМО три године пошто је Уставни суд Србије оспорио Војвођанску академију наука и уметности у Новом Саду, покрајинска влада утврдила је у среду предлог за оснивање Војвођанске академије науке, уметности и културе (ВАНУК). Предлог ће наредних дана бити упућен покрајинском парламенту на усвајање.

Потез је образложен правним основом за доношење ове одлуке који је, како кажу, садржан у члану 17. Статута АП Војводина и члану 4. Закона о јавним службама Републике Србије.

Коментаришући овај потез покрајинске владе, Владимир Галић, покрајински посланик СНС, правни експерт и члан Радне групе која је прошле године прилагодила војвођански Статут по налогу Уставног суда Србије, каже да покрајинска власт очигледно намерно погрешно тумачи члан 17. Статута и члан 4. Закона о јавним службама Републике Србије.

– Статутом је предвиђено право Војводине да оснива научне институте, а не академије – категоричан је Галић. – Академија увек симболише нацију и државу, то би Бојан Пајтић као правник требало веома добро да зна, али намерно наставља да крши нови Статут, као што је кршио и претходни.

Подсетимо, одлуком Уставног суда Србије 2012. године којом је део надлежности Војводине проглашен неуставним онемогућено је финансирање Војвођанске академије наука и уметности из покрајинског буџета. Тадашња ВАНУ, чијем постојању се оштро противила Српска академија наука и уметности, јер у Новом Саду већ постоји њен огранак, ипак није угашена. Наставила је да постоји као невладина организација – Академија науке, културе и уметности Војводине (АНКУВ).

У Српској академији наука и уметности нису били обавештени ни да се оваква одлука уопште припрема. Они су се и раније, када је ВАНУ први пут основана, побунили против тога, сматрајући да је оваква паралелна институција сувишна.

Академици са којима смо разговарали били су изненађени вешћу.

– Наш став је да апсолутно нема потребе да на нивоу Војводине постоји још једна академија. Огранак САНУ у Новом Саду је веома активан и интегрисан у Академију и организационо и функционално – каже за „Новости“ академик Марко Анђелковић, генерални секретар САНУ.

А према мишљењу председника Огранка САНУ у Новом Саду академика Стевана Пилиповића, такву одлуку „донела је политика, а не наука и уметност“.

– Ово је нова вест за нас и о њој ћемо расправљати већ на првој седници извршног одбора САНУ, у петак – најављује академик Пилиповић.

Он, међутим, не искључује и сарадњу:

– Ако су они легитимно основани, није наш посао да се у то мешамо. Ако можемо да сарађујемо са страним научницима, можемо и са нашим овдашњим колегама. Ове године биће избори за нове чланове САНУ, а међу кандидатима има и чланова АНКУВ. Не би ваљало да цела ова прича умањи било чије шансе на изборима.

(Вечерње Новости)