Прочитај ми чланак

Пајтић нови председник ДС, добио 180 гласова више од Ђиласа

0

Tan2014-5-31_142644128_0_620x0

Бојан Пајтић нови је председник ДС, одлучено је на данашњој изборној Скупштини ове странке. Он је поразио Драгана Ђиласа досадашњег председника ДС.

Пајтић је како сазнају „Новости“ освојио око 180 гласова више од свог протикандидата.

Досадашњи први човек војвођанских демократа на чело странке долази са потпредседничког места. Он је постао пети председник странке од обнављања њеног рада 1990. године.

Пре Пајтића ДС су водили: Драгољуб Мићуновић (1990.-1994.) , Зоран Ђинђић (1994. – 2003.) , Борис Тадић ( 2003. – 2012.) и Драган Ђилас (2012. 2014.године).

На Изборној скупштини право гласа има 2.756 делегата који гласају подељени на два пункта, по азбучном реду, а у реду „друштво“ праве једни другима, на пример, Ружица Ђинђић, кандидати за потпредседнике Слободан Милосављевић и Гордана Чомић….

ДС поред председника и пет потпредседника, бира и председника Политичког савета, 40 чланова сталног састава Главног одбора, три члана Надзорног одбора и девет чланова Статутарне комисије. Изборна скупштина ДС одржава се у Центру Сава.

За председничку функцију кандидовани су били Драган Ђилас и његов заменик Бојан Пајтић, док за пет потпредседничких функција има десет кандидата.

Председник Демократске странике Драган Ђилас изјавио је данас да постоји цена коју, ипак, не треба платити за улазак у власт и да је странка коју води у последњих годину дана издржала нападе и дошла у позицију да не може да сарађује са актуелном влашћу јер не деле исту визију.

Подносећи извештај о раду странке између две изборне скупштине, који је усвојен са десетак уздржаних гласова, Ђилас је делегатима 18. Изборне скупштине поручио да је странка од како је он председник на добитку јер је имала слободније људе који су могли да говоре без страха од последица.

Ђилас је поновио да је неопходно јединство унутар ДС, „нарочито у временима која долазе“ и додао да је увек веровао да су они који су остали у странци спремни да раде заједно управо због, како је навео, опасности која се надвила над Србијом.
„Ипак није увек било тако“, рекао је Ђилас и подсетио да је некадашњи почасни председник ДС Борис Тадић само 35 дана пред изборе напустио странку и тиме, како је подвукао, довео до тога да изборни резултат буде много лошији.

Ђилас је рекао да ће само рекапитулирати ствари које су се дешавале у претходном периоду, али не и оно како види будућност странке.

У том контексту подсетио је на предлог ЛДП да се странка угаси и направи нека нова, на, како је навео, хапшења и привођења чланова ДС „којима ни оптужнице нису подигнуте и провлачење кроз таблоиде руководства странке и њега лично“.
„Ако ми на себе не преузмемо нападе, лажи, не успемо да дођемо до позиције да спасемо Србију, нема ко то други да уради“, рекао је Ђилас и поручио демократама да се у наредних годину и по, колико ће према његовој процени трајати актуелна власт, спреме на тежак период јер „њихова жртва није узалудна“.

Делегатима се обратио и председник политичког савета ДС Драгоиљуб Мићуновић који је рекао да вероватно не би веровали да им је неко раније рекао, а нарочито после 5. октобра да ће Томислав Николић бити председник државе, Александар Вучић премијер и Маја Гојковић председник парламента.

Историја је таква, нагласио је Мићуновић и подвукао да су и демократе правиле грешке, али да ипак не постоји ниједна политичка странка осим ДС која је у стању да оствари програм који је поставила пре 25 година.

Изборна скупштина почела је одавањем поште страдалима у поплавама и тиме што су делегати којих је регистровано 2.756 послали хуманитарни СМС на 1003.

У дискусији која је била отворена за јавност после подношења извештаја председника изнет је захтев да се затражи да се испита политичка позадина убиства Зорана Ђинђића или да се уколико странка то не жели, његова фотографија уклони са изборне скупштине као и да се утврде разлози и одгворност а посебно Тадића за губитак избора.

Демократе данас бирају председника и за то имају да кандидата пет потпредседника за шта се кандидовало 10 кандидата, 40 чланова Главног одбора зашта је заинтересовано 92 кандидата, три члана Надзорног одбора за које је кандидатуру прошло четворо и девет чланова Статутарне комисије колико је и кандидата за ту функцију.

Према плану скупштине у 14.45 требало би да почне гласање а у 19.30 и свечана седница на којој ће се обратити изабрани председник странке.

Према Статуту странке, ДС има пет потпредседника, од којих два морају бити жене.

Кандидати за потпредседнике ДС су Горан Јешић, Борислав Стефановић, Драган Шутановац, Наташа Вучковић, Гордана Чомић, Дејан Николић, Милош Ђајић, Маја Виденовић, Слободан Милосављевић и Бранимир Кузмановић.

Поред председника и потрпедседника, делегати ће изабрати и председника Политичког савета, чланове сталног састава Главног одбора, чланове Статутарне комисије и Надзорног одбора, а биће усвојена и програмска декларација странке.

Демократе су претходно руководство бирале 25. новембра 2012. године, када је на лидерску позицију у ДС дошао Ђилас, тада заменик председника, у изборној трци са Бранимиром Кузмановићем.

Ђилас је на тој изборној скупштини убедљиво победио свог противкандидата, пошто је за њега гласало 2.386 делегата, а за Кузмановића 368 делегата, а 70 листића било је неважеће.

Ђилас је тако постао четврти председник ДС од њеног обновљеног рада 1990. године, а Борис Тадић је постао почасни председник.

У хроници ДС остаће забележено да су поред Ђиласа ДС водили Драгољуб Мићуновић од 1990. до 1994 године, Зоран Ђинђић од 1994. до 2003. и Тадић од 2004. до 2012. године.

Када је реч о потпредседницима, пре две године су на ту функцију изабрани Пајтић, који је затим постао и заменик председника, Наташа Вучковић, Весна Мартиновић, Дејан Николић, Миодраг Ракић, Горан Ћирић и Јован Марковић

(Новости)