Прочитај ми чланак

ОВО СУ НАЈВЕЋЕ СВАЂЕ У ВЛАДИ, а ево ко је у главним улогама

0

Да ли су посреди критички осврти и свађе или, како каже премијерка Србије Ана Брнабић "различита мишљења", суштина је да се из Владе Србије свако мало чује понека, у најмању руку несугласица.

Последња таква одиграла се на релацији Душан Вујовић-Горан Триван, када је министар финансија на седници Владе о буџету поручио министру за екологију да ће добити новац само за пројекте који су оствариви.

– Гласало се о предлогу буџета, Вујовић је образлагао ко је колико новца добио, а онда се обратио Тривану. Рекао му је: “Добићеш новца колико треба, али за оне пројекте који су реални.” Триван није ништа рекао на то, вероватно је схватио да је прекардашио и да треба да ћути. Остали министри су били у чуду јер иако је Триван нов у Влади, иза себе има дугогодишњи стаж у политици и у Скупштини града и требало би да зна како се располаже новцем – наводи извор „Блица“.

Неколико дана пре тога, избио је оштар сукоб на релацији Зорана Михајловић – Маја Гојковић, када је потпредседница Владе јавно прозвала председницу Скупштине да лаже. Њих две су се вербално закачиле пре два дана већ на самом почетку заседања. На дневном реду било је усвајање сета инфраструктурних прописа.

Зорана Михајловић и Маја Гојковић

Чим су сели у посланичке клупе представници опозиције су тражили да Гојковић објасни зашто је седница заказана „свега 24 сата и један минут раније“. То је опозиционе посланике онемогућило да поднесу предлоге за допуну дневног реда јер су практично за то имали – само тај један минут.

Гојковићева је испрва рекла да је седницу сазвала искључиво јер су је „замолиле председница Владе Србије Ана Брнабић и министарка саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, пошто би те тачке, да нису стављене на дневни ред, имале последица по државу“.

Како се расправа захухтавала, Гојковићева је одговорност за „закаснело“ заказивање пребацила на министарство Зоране Михајловић. У том тренутку министарка се окренула и одбрусила председници парламента:

– Лажеш! Зашто лажеш?

– Ја се теби не мешам у рад министарства, а нећеш ни ти у то како ја водим парламент – узвратила је кроз зубе Гојковићева.

Ана Брнабић и Јадранка Јоксимовић

Пре тога били смо сведоци варничења између премијерке Брнабић и министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, и то због броја поглавља које би Србија требало да отвори у преговорима са ЕУ.

Како су пренели домаћи медији, Брнабић је рекла да је једно поглавље исто као и четири, и навела да Србија покушава да се не везује за бројеве, већ да остане фокусирана „на примену реформи и на то куда идемо као друштво“.

Међутим, министарка Јоксимовић другачије мисли, па је одговор премијерки убрзо уследио.

– Као министар за европске интеграције не смем да дозволим, у име свих који се баве том облашћу, да кажем да је свеједно да ли ћемо отворити једно или четири поглавља – навела је она пре неколико дана.

Ана Брнабић и Зорана Михајловић 1

Међутим, ово није једина „размена мишљења“ премијерке и чланова њеног кабинета. Пре извесног времена дошло је до несугласица и са потпредседницом владе и министарком грађевинарства и саобраћаја Зораном Михајловић.

Овог пута повод је била „Дуинг бизнис листа“. Премијерка је, у најмању руку, изненадила Михајловићеву када је за увођење електронских грађевинских дозвола у Србији похвалила НАЛЕД, а не надлежно министарство. Снимак реакције министарке Михајловић говорио је више од речи, а недуго затим је и објаснила да је то била њена „природна реакција на неправду“.

Ана Брнабић и Зорана Михајловић 2

Да министарка и премијерка нису увек на истим „таласним дужинама“ могло се наслутити и неколико месеци раније.

Михајловић је тада критиковала потез председнице Владе Србије, која је руском амбасадору предала транскрипт интервјуа за америчку агенцију „Блумберг“ у коме је, како су премели медији, рекла да ће Србија изабрати ЕУ пре него Русију.

– Ако је неко и требало да добије тај транскрипт, то би можда могли да буду чланови владе – рекла је тада она.

Зорана Михајловић и Зоран Ђорђевић

Зорана Михајловић је пре неколико дана „бацила лоптицу у двориште“ свог колеге Зорана Ђорђевића, министра рада, запошљавања и социјалне политике. Повод је закон о родној равноправности који се, према њеним речима, налази у Ђорђевићевом министарству већ два месеца.

– До дана данашњег нисмо добили никакав одговор који су делови закона спорни и који су предлози овог министарства како би се он побољшао и коначно усвојио – казала је Михајловић.

Ово није први пут да је овај документ „посвађао“ двоје колега, јер је Ђорђевић пре извесног времена јавно најавио да ће да пише нови текст, уз напомену да ће његов предлог бити „модеран и спроводив“, што је била очигледна инсинуација на наводне мањкавости предлога чијим је писањем руководила Зорана Михајловић.

Зорана Михајловић и Александар Вулин

Чини се да је она међу највећим „свађалицама“ у Влади Србије, јер је разменила по коју и са министром војним Александром Вулином. Повод је била посета званичника Стејт департмента Брајана Хојта Јиа и Михајловићкина изјава да „нико од нас не може добити благослов ако нас склања са европског пута“.

– Да о Србији одлучују представници бившег режима, нисам сигуран да се као 2008. године не бисмо преко ноћи, а без отпора, нашли у некој другачијој држави. Вољом народа и на срећу Србије, они не одлучују, баш као што не одлучују ни неки чланови садашње власти, попут Зоране Михајловић – рекао је он.

Вулин, односно странка чији је председник, „оплела“ је по Михајловићевој и када је рекла да случај „Тетка из Канаде“ треба испитати, што је уосталом рекао и председник и лидер СНС Александар Вучић. Међутим, „пацке“ је добила само она.

– Још једном ће Зорана Михајловић доказати да је спремна на све, само да нико ништа не пита ни о њој, ни о њеним становима, употреби владиних картица, скупоценом вешу, луксузним одморима на Сардинији – навео је пре извесног времена.

Ана Брнабић, Душан Вујовић и Нела Кубуровић

Министарка правде Нела Кубуровић ушла је у озбиљан клинч са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Душаном Вујовићем на седници Владе крајем августа, а повод су били адвокати. Тачније, Вујовић је у измене Уредбе о паушалном опорезивању уврстио адвокате без њиховог мишљења иако је оно обавезно, али је Кубуровићева истрајала у томе да их „избаци“ из тог документа.

– Ви Вујовићу, немате то мишљење, и то не може тако – рекла је тада Кубуровић.

Министар финансија је рекао да закон мора да буде исти за све, и да не може да буде изузетака, у чему га је подржала и премијерка.

– Ја као премијер сматрам да адвокати треба да буду у уредби. Не треба да буду јачи од државе – рекла је Брнабић.

Након тога је уследила и „магична реч“ – „Вучић“. Тачније, Кубуровићева је рекла да је „Вучићева влада исто могла то да уради, али није јер је поштовала договор и није хтела сукоб са адвокатима на овај начин“.

Ивица Дачић и Ана Брнабић

Надмудривали су се и премијерка и српски шеф дипломатије Ивица Дачић, и то око начина на који се достављају материјали за седнице Владе. Њему је засметало то што се они шаљу пред саму седницу, па је око тога и полемисао.

– Овде сам у Влади била осам месеци и нисам видела да си се тако или слично понашао. Не сећам се да си смео овако да дискутујеш у време Вучића – кратко је прокоментарисла Брнабић.