Прочитај ми чланак

ОТКРИЈТЕ: Списак нових амбасадора Србије

0

Spisak novih ambasadora Srbije f

Влада Србије покренула је процес именовања амбасадора и тренутно се чекају агремани за четворицу дипломата, сазнаје „Блиц”. Међу кандидатима који чекају зелено светло држава у које ће ићи су Милан Бачевић и Небојша Родић.

За САД, односно Вашингтон, предложен је каријерни дипломата Ђерђ Матковић. Он је тренутно саветник за међународне односе премијера Александра Вучића, а захтев за његов агреман је послат пре неколико дана.

Бивши министар одбране и шеф БИА Небојша Родић предложен је за амбасадора у Бакуу и чека се на агреман Азербејџана. Родић је пре неколико месеци сам себе најавио као амбасадора у САД, што је и искомпликовало да уопште буде предложен.

Како сазнајемо, председник Томислав Николић успео је да прогура Милана Бачевића у дипломатију. Он је и званично предложен за амбасадора у Кини. Тако ће Бачевић, који је као министар рударства остао упамћен по каналу до Солуна и кинеским милијардама, из Немањине 11 отићи у Пекинг.

Међу предлозима које је Влада усвојила је и место амбасадора Србије при Унеску. За ту позицију је предложен Дарко Танасковић, некадашњи амбасадор у Турској и Ватикану.

Ускоро би требало да се одреде амбасадори и затраже агремани за Лисабон, Кубу, Берлин. За амбасаду у Лисабону виђен је Оливер Антић, саветник председника Николића. Осим за Бачевића, Николић се ангажовао и заложио и за Антићеву дипломатску каријеру.

Извор „Блица” каже да је извесно да ће Антић бити предложен, али је неизвесно да ли ће добити и агреман. Врло битно дипломатско представништво је и Берлин, а међу најозбиљнијим кандидатима је Дејан Илић, научник који већ годинама живи у Немачкој.

Бивши члан ЈУЛ-а иде на Кубу

На листи оних који чекају је и Данило Пантовић, бивши партијски комесар ЈУЛ у МСП. Пантовић би требало да буде амбасадор на Куби.

У јавности је познат по пословима из деведесетих, а медији су се бавили начином на који је додељивао државне станове, издавао дипломатске пасоше телохранитељима Марка Милошевића. Он се у Министарство вратио у време када је министар био Иван Мркић, сада саветник председника Николића.

(Блиц)