Прочитај ми чланак

ОРГАНИЗАТОРИ „ЈЕДАН ОД ПЕТ МИЛИОНА“: РТВ одбила све захтеве демонстраната

0

Представници протеста "Један од пет милиона" у Новом Саду саопштили су да Радио-телевизија Војводине (РТВ) није прихватила ниједан од захтева које су им предали, а који се односе на укупно извештавање те медијске установе о самим протестима и темама од јавног значаја.

„Одговор РТВ са одбаченим захтевима биће прослеђен организаторима протестних скупова широм Војводине, како би сви благовремено и у потпуности били информисани о исходу грађанске иницијативе упућене тој јавној медијској установи, у којој је од РТВ тражено да поштује и извршава своје обавезе из Закона о јавном информисању, електронским медијима и јавним медијским сервисима“, пише у саопштењу.

Учесници протеста у Новом Саду биће обавештени о томе на сутрашњем скупу на Позоришном тргу у 18 часова, наводи се у саопштењу.

То ће бити и део „Грађанског дневника“ испред седишта РТВ у улици Максима Горког, који ће бити „емитован“ на крају сутрашње протестне шетње.

У допису који је потписао генерални директор РТВ Миодраг Копривица, наводи се да та јавна медијска установа прати протесте „Један од пет милиона“ на свим својим медијским платформама, а да постављени и образложени захтеви представљају „мешање и притисак на уређивачку политику куће и сваког уредника понаособ“.

„Испуњавање захтева учесника протеста у погледу трајања прилога о протестима, за челнике РТВ би представљало кршење закона и кодекса новинара, а захтев да се учесницима протеста обезбеди пет минута у телевизијском дневнику РТВ у 17 часова у РТВ-у су оценили као покушај цензуре програма“, навели су у саопштењу представници протеста.

Они су додали да се пословодство РТВ у допису није осврнуло на захтеве да та медијска установа под истим условима које имају представници власти, омогући и учешће опозиционим политичким странкама и другим покретима и организацијама.

„Реч је о једном од кључних захтева упућених РТВ, који се у потпуности заснива управо на обавезама које јавном медијском сервису прописују наведени закони“, додали су они.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!