Прочитај ми чланак

„Опозиција зна да је победила, СНС спремна да превари грађане Ниша“

0

Кандидат за градоначелника коалиције "Бирамо Ниш" Ђорђе Станковић изјавио је да опозиција зна да је победила на изборима у Нишу и да Српска напредна странка нема 30 мандата, колико јој је потребно да би са одборником Руске партије формирала власт.

Он је казао да је синоћ на 100 одсто обрађених података био резултат са којим СНС има 29 одборника, а да је данас тај узорак промењен.

„Унето је девет нових бирачких места и статистика аутоматски не одговара ономе што је било јуче“, казао је Станковић.

Казао да је „очигледно“ да је СНС спремна да у Нишу превари грађане.

„Ми ћемо се потрудити да правним средствима све решимо. Постоји координација све четири опозиционе листе и правним путем добићемо победу“, истакао је он.

Носилац листе „Уједињени – Нада за Ниш“ Миодраг Станковић рекао је да су изборни процес пратиле бројне неправилности, али да је, како је навео, невероватно да та листа јутрос до 10 има 4,5 одсто огласова и три мандата, а након тога 0,7 одсто гласова мање и два освојена мандата.

Казао је да је „девет џакова са изборним материјалима морало да се провери поново“, те да су „тада пронађене неке грешке“.

„Још немамо информацију ни које су то грешке, чак се није рекло ни члановима изборних комисија. Свима је дозвољено да иду кући, а онда их је синоћ сачекала обавеза да се те грешке исправе“, казао је Станковић.

Казао је да ће опозиција морати заједнички да истражи шта се заправо догодило са изборним материјалом.

„Наш правни тим ће заједно са осталим опозиционим групацијама кренути да истражује то што је оставило црну мрљу на цео изборни процес, а директно је оштетило нас и то не за мало већ за 0,7 одсто“, изјавио је Станковић.

Према подацима Градске изборне комисије највише гласова и одборничких места на локалним изборима у Нишу освојила је листа „Александар Вучић – Ниш сутра“, 44,31 одсто гласова и 30 мандата од 61 у градском парламенту.

Група грађана „Др Драган Милић“ освојила је, према подацима ГИК-а, 24,49 одсто гласова, односно 16 одборничких мандата, а коалиција „Бирамо Ниш“ 16,12 одсто гласова, или 10 мандата.

Одборнике у Скупштини града Ниша имаће и покрет „Крени – промени“ пошто је његова листа „И ја сам Ниш“ освојила 3,93 одсто гласова и два мандата, коалиција „Уједињени – Нада за Ниш“ са 3,88 одсто гласова имаће такође два мандата.

Руска странка ће имати једног одборника, јер јој као мањинској странци улазак у парламент обезбеђује и освојених 1,1 одсто гласова.

Први на листи Руске странке Миодраг Перић потврдио је данас да ће подржати листу „Александар Вучић – Ниш сутра“ и додао да су га из Српске напредне странке звали да их подржи, али да му нису ништа нудили заузврат, нити је он заузврат нешто тражио.