Прочитај ми чланак

Опозиција у Председништву СРБ тражи ванредне изборе – Вучић им послао Симу Спасића

0

Партије које су технички организатори протеста Србија против насиља сазвале су конференцију за новинаре испред Председништва Србије пре предаје захтева за расписивање ванредних паркаментарних и београдских избора.

институционално, правно, вербално и не једњава. Јуче смо имали прилику да видимо насиље над нашим колегом Предрагом Воштинићем из Локалног фронта, Здравком Поношем…, рекао је Зоран Лутовац, председник ДС испред Председништва.

Једна петина оних који подржавају ова власт и који су неопредељени, такође, траже изборе како бисмо ми из опозиције испунили захтеве Србија против насиља, додао је.

– Ова власт не ради у интересу грађана већ у сопственом. Зато захтевамо да се распишу избори – рекао је Лутовац.

Мариника Тепић, потпредседница Странке слободе и правде рекла је да је саставни део захтева је и инсистирање на препорукама ОЕБС-а, Европске комисије… о фер изборима.

– Најуочљивији примери су провера бирачког списка, РЕМ, смањење притриска на бираче у јавном сектору, РТС, спречавање корупције, подмићивање, куповина гласова… То су и кривична дела за које су запрећене казне. У овом допису инсистирамо и на примени препорука ОЕБС-а и свих релеватних међународних организација – рекла је Тепић.

Шта пише у захтеву за изборима?

У писму који опозиција подноси председнику Србије, између осталог пише да се „Србија налази у дубокој политичкој и друштвеној кризи“.

– Свакодневно институционално, правно, вербално и физичко насиље у друштву се не смањује, економска и социјална криза погађа широке слојеве друштва, захтеви грађана који протестују месецима су игнорисани. Потребни су нам одговорни људи у политици који ће решавати проблеме уместо што их игноришу“, пише у документу.

У њему се наводи да предлажу да се та криза разреши институционалним путем – уз помоћ слободних и поштених избора.

„То, између осталог, подразумева потпуну примену свих препорука ОЕБС-а о изборним условима са којима су се надлежни државни органи, институције и тела одавно упознали, али их нису применили. Више пута сте у јавности поновили да сте спремни за расписивање избора оног тренутка када из опозиције добијете такав захтев. Такав захтев сте већ више пута јавно добили од готово свих посланичких група опозиције у парламенту. Овим путем, ми Вам формално упућујемо тај захтев и очекујемо да одговор добијемо што пре и да нас, након консултација са надлежнима, обавестите о томе када би ови избори требало да буду одржани“, пише у захтеву.

Једна или више колона?

Расправљамо о томе који је то најбољи формат у којем можемо да добијемо највећи број гласова у збиру, рекао је Зоран Лутовац, одговарајући на питање да ли ће опозиција наступити у једној колони на изборима.

У том трагању, наћи ћемо ту формулу на време, кад Вучић распише изборе, додао је.

– Једна колона је једна од тема, тема је формат, који је то формат који доводи до најбољег резулата и освајања највећег броја гласова – рекао је Лутовац.