Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА У МОСКВИ: Отклањање русофобије и србофобије у Црној Гори

0

Подгорица, Москва -- Функционер владајуће Јединствене Русије Сергеј Железњак потврдио да је позвао у Москву лидере црногорског опозиционог Демократског фронта.

Андрија Мандић и Милан Кнежевић позвани су на састанак са руководством владајуће руске странке. Један од тема „отклањање русофобије и србофобије у Црној Гори“.

„Без обзира што владајућа црногорска политичка група и западне специјалне службе врше политички и криминални притисак на лидере црногорске патриотске опозиције, ми настављамо да водимо отворени и доследни дијалог са одговорним политичким снагама у Црној Гори“, рекао је Железњак РИА Новости.

По његовим речима, тај дијалог је усмерен на отклањање „вештачког сукоба Црне Горе с Русијом и Србијом, превазилажење русофобије и србофобије, које последњих година активно форсирају црногорске власти“, казао је Железњак.

Железњак, који је члан Комитета за медјународне односе Државне думе, рекао је да руски посматрачи с негодовањем посматрају како „црногорски режим цинично и противзаконито увлачи специјалне представнике САД као страну у унутрашњем политичком конфликту у земљи“. ;

Он је додао да власти у Подгорици покушавају да увуку НАТО као инструмент за „груб притисак на опозиционе снаге, могуће и уз примену силе“.

„Тај прилаз има крајње опасне и непредвидљиве последице. Да би се избегао такав сценарио, неопходан је уравнотежени приступ кључних медјународних и унутрашњих снага према кризи у Црној Гори и превазилажењу раскола у црногорском друштву“, казао је Железњак.

Виши суд у Подгорици одузео је Мандићу и Кнежевићу пасоше почетком јула, уочи почетка суђења оптуженима за наводни покушај државног удара у јесен прошле године.