Прочитај ми чланак

Опозиција најавила велики протест у недељу у Београду

0

Пратите дешавања уживо на сајту и Јутјуб каналу Србин инфо.

Грађани и вечерас протестују испред Републичке изборне комисије (РИК) захтевајући да се пониште избори и распишу нови због огромних неправилности. Организација ЦРТА данас је потврдила да су миграције бирача пресудно утицале на исход избора у Београду, док је премијерка Србије Ана Брнабић оптужила ЦРТУ, опозицију и стране посматраче да желе да дестабилизују Србију. Осим у Београду, грађани протестују и Нишу и Љигу. Све информације са данашњег протеста пратите у блогу уживо на Нова.рс.

Развој догађаја:

20:26

„Србија против насиља“ оптужила власт у Суботици за крађу избора

Чланови локалних опозиционих странака окупљених у коалицији „Србија против насиља“ оптужили су данас власт у Суботици за „крађу избора, куповину гласова, разне неправилности и вођење паралелних спискова“ током изборног дана, у недељу, 17. децембра.

Представници коалиције су, како су навели, пријавили све неправилности надлежним органима и од Градске изборне комисије у Суботици затражили увид у изборни материјал.

20:20

Лазовић: Непознате особе ме прате три дана, као и једну сарадницу Зелено-левог фронта

Копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић рекао је да га већ три дана прате непознате особе. Лазовић је истакао да непознати људи надзиру и зграду у којој живи и додао да је реч о цивилима, а навео је да прате и једну сарадницу Зелено-левог фронта.

„Мислим да им је био циљ да их приметим, али би било боље да се баве истрагом изборне крађе“, казао је Лазовић на протестном скупу испред Републичке изборне комисије.

На скупу испред РИК остало је неколико десетина грађана, а саобраћај је и даље блокиран.

19:42

Лутовац: Захтев да се пониште избори може да се испуни једино ако се мотивишу људи да изађу на протест

Председник Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да крађа не сме да се толерише и позвао грађане да дођу на протест у недељу против изборне крађе.

„Захтев може да се испуни једино ако се мотивишу људи да изађу на протест. Тај захтев неће имати снагу уколико неће бити људи који ће то подржати. Треба направити шири друштвени фронт који ће окупити и младе. Овде се ради о систематској крађи, зато тражимо поништавање избора. Надам се да ће се омасовити поново, да ће људи доћи јер су то захтеви у име грађана у име свих нас. Крађа не све да се толерише, треба да се мења све из корена. Институције да су радиле свој посао, не бисмо дошли у ову ситуацију. Оне су биле део организованог плана“, рекао је Лутовац за Н1.

19:38

„Биће нас много и много ћемо да вам сметамо“: Порука активисте са протеста испред РИК-а
Учесници петог протеста на који су позвали представници изборне листе „Србија против насиља“ тражећи поништавање избора на свим нивоима, затражили су и вечерас отварање бирачких спискова и најавили протест уколико то не буде урађено до понедељка.

Активиста Иван Бјелић, обраћајући се окупљенима путем мегафона испред зграде старе Скупштине, где се налази седиште Републичке изборне комисије (РИК), најавио је да ће грађани у понедељак у подне блокирати две саобраћајнице на шест сати, а да ће локације бити објављене непосредно пре тога.

„Биће нас много и много ћемо да вам сметамо. А ви ћете морати да одговорите на наше захтеве и отворите бирачки списак“, казао је Бјелић.

19:09

Лутовац: Мандати нам нису приоритет, хоћемо да променимо нешто

Лидер Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да њему лично и Демократској странци (ДС) мандати нису приоритет.

На питање новинарке Љубице Гојгић у емисији „Прави угао“ да ли ће ући у републичку и покрајинску скупштину, будући да се увелико говори о изборним нерегуларностима и протестује на улицама, Лутовац је одговорио:

„Ми нисмо изашли на ове изборе због мандата, већ да нешто променимо. Ми хоћемо промене. Што се мене мене лично и ДС, нама нису мандати приоритет“, поручио је Лутовац.

18:51

Протест и у Љигу: „Желимо да сачувамо вољу грађана“

У Љигу су опозиционе странке и групе грађана освојиле већину, а грађани други дан протестујју, јер се једна опозициона листа већ договорила са напредњацима имаће већину, преноси Н1.

Вукашин Средојевић са листе „Домаћински одјек“ каже да желе да сачувају вољу грађана.

„Вечерас смо се окупили да покушамо да дозовемо људе који су се продали да погледају ове грађане у очи и д аим објасне због чега су продали своје мандате и због чега су дали сагласност коалицији која већ 10 година урушава ову општину“, каже он за Н1.

18:50

Срђан Миливојевић на протесту у НИшу: Вучић је прво у овом граду поломио зубе

Срђан Милиовојевић са листе „Србија против насиља“ обратио се грађанима на протесту у Нишу и рекао да је у општини Медијана Вучић „прво поломио зубе“.

„Медијана је прва општина где је прва општина где је пала СНС, ту је Вучић прво поломио зубе. Срце наше поносно је, велико је, слободно је. Вама немам шта да поручим, све нам је јасно, али имам поруку за неке људе који се плаше да дођу овде јер кажу имају посао“, рекао је Миливојевић на протесту у Нишу.

На овом скупу се обратио и народни посланик Народног покрета Србије и Нишлија Ђорђе Станковић.

18:45

„Извештај ЦРТЕ сраман, тресла се гора родио се миш“: После Брнабић огласио се и Александар Шапић

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић саопштио је данас да је сраман извештај ЦРТЕ, на основу кога се, како каже, очекује да неко каже да је дошло до малверзације на изборима и да би пре на све само рекао „тресла се гора, родио се миш“.

Већ три дана се најављују конкретни докази о малверзацијама које ЦРТА треба да објави, а онда смо видели извештај који нема ништа друго осим мноштва општих места, а која је требало да докажу да је дошло до велике малверзације. У суштини је доказано управо супротно. Освануо је срамни извештај који је поднет, а на основу кога се очекује поништавање избора. Све то је још само један показатељ да у овом случају није реч ни о београдским нити о парламентарним изборима, већ жељи да се дестабилизује стање у земљи као и да се угрози уставно – правни поредак“, рекао је Шапић.

18:30

Тепић: Од сутра у штрајку глађу још два посланика

Носилац листе „Србија против насила“ Мариника Тепић рекла је да ће од сутра у штрајку бити још два посланика – Жељко Веселиновић и Јанко Веселиновић.

„Нас петоро ће од сутра бити у штрајку глађу. То је то, идемо до краја“, рекла је она.

18:27

Алексић: По хитном налогу Министарство чисти бирачке спискове

Један од носилаца листе „Србија против насиља“ Мирослав Алексић рекао је за Н1 да Министарство државне управе и локалне самоуправе „чисти“ бирачке спискове по хитном поступку.

„Готово да сваког дана сазнајемо нове неправилности и изборне крађе. Наши представници у ГИК-у и РИК-у, ЦРТА представили су јавности Србије нешто што је подразумевало да Тужилаштво крене са хапшењима. Људи су доказали како су мигрирали бирачи, они су све урадили, институције не морају ништа. Посматрачка мисија ЦРТА је урадила све оно што је требало да ураде надлежни органи. У питању је организована акција како би се воља грађана спречила да се промени власт. Премијарка сада говори да то није тачно, а ја позивам све институције да они узму те документе и испитају шта се дешава. Јуче су по хитном налогу у Министарству државне управе и локалне самоуправе добили задатак да чисте бирачке спискове, по хитном поступку. Ово није тема за РТС, зато су битне националне фреквенције“, рекао је Алексић и додао:

„Поднели смо захтеве за поништавање избора, али ако не пониште и игноришу све захтеве, у недељу се видимо на протесту где ћемо позвати све грађане“, поручио је Алексић.

18:19

Брнабић: Опозиција и ЦРТА покушавају да дестабилизују државу

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас на ванредној конференцији за медије да опозиција, ЦРТА и друге невладине организације покушавају директно да дестабилизују земљу и уруше уставни поредак Републике Србије, што се, како је рекла, не дешава ни у једној нормалној демократској земљи.

„Желела сам да се обратим данас поподне поводом ове велике и важне, бомбастично најављене пресконференције невладине организације ЦРТА, која је учествовала на последњим изборима и као посматрачи, коју сам с нестрпљењем и дуго очекивала да чујем какве су то неправилности они забележили, посебно из разлога што те неправилности они нису констатовали кроз записнике, а такође ништа нису предали ни РИК-у, ни ГИК-у, ни тужилаштву, па да чујем шта је то што они имају да кажу у јавности, а што нису имали да кажу институцијама“, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

18:12

И ДЛЗ на протесту: Остани уз Нова.рс

Вечерашњи протест ће пратити и двојац из ДЛЗ-а Марко Видојковић и Ненад Кулачин.

Они ће разговарати са опозиционарима и другим грађанима који ће вечерас бити на протесту испред РИК-а.

Први опозиционар који је вечерас говорио испред РИК-а био је лидер ДС Зоран Лутовац.

17:55

ЦРТА још једном потврдила: Увоз бирача пресудно утицао на исход избора у Београду

На основу до сада прикупљених чињеница и спроведених анализа, Посматрачка мисија Црте износи основану сумњу да је на изборима 17. децембра дошло до организованих миграција бирача у обиму који је пресудно утицао на исход веома тесних избора за Скупштину Београда – главни је закључак извештаја који је Црта данас представила на конференцији за медије, сачињеног на основу грађе прикупљеном пре, током и након изборног дана.

17:53

Две сценарија трасе пута: Нови избори или формирање парламента

Изборна криза у Србији не јењава, а иако се излазак из ње у овом тренутку не види, два су могућа епилога.

Један је поништавање избора, уз мању или већу интервенцију Европске уније и међународне заједнице, а други је да власт настави да игнорише протесте грађана, штрајк глађу представника листе “Србија против насиља”, доведе до проглашења коначних резултата избора и уђе у конституисање републичке, покрајинске и београдске Скупштине.

17:46

Тепић пети дан у штрајку глађу, на исти корак се одлучиле и две народне посланице

„Нисам гладна хране, гладна сам слободе и правде, живота који не смемо препустити бесмислу… Имамо само један живот и само сами себе“, казала је за „Време“ Мариника Тепић која штрајкује глађу пети дан.

На исти корак јуче су се одлучиле и народне посланице Јелена Милошевић и Данијела Грујић.